Blottad okunnighet – igen

En stillsam och fin dag har passerat. Ingenting av vikt har blivit gjort. Dagen har handlat om korsord, bokläsning, lite tid framför datorn och så en kompletteringshandling. Ofta är det ju så att det är något man glömmer vid veckohandlingen och då blir det till att besöka affären igen. Kollat skidtävlingar på tv har jag också gjort och så fick vi besök av en granne under eftermiddagen. Trevligt.

Skellefteå AIK spelade sin andra match i kvartsfinalserien och vann med 4–1 mot Frölunda. Så nu är det 1–1 i matchserien, som kommer att leva åtminstone fram till nästa söndag. Det är ju det lag som först kammar hem fyra vinster som går vidare och vi får väl se hur SAIK klarar sig. Säsongen har ju varit lite svängig. Det vore ju kul om SAIK går vidare åtminstone till semifinalspel, men det är lång och svår väg dit. Och som ni har förstått, så betyder fotbollen mer för mig.

Det är lyckligtvis nuförtiden ovanligt med svåra trafikolyckor. Dessvärre inträffade en sådan i dag utanför Lycksele och tre unga mäns liv krävdes. Totalt var nio personer inblandade i olyckan och alla fick föras till sjukhus. De två ambulanserna fick köra skytteltrafik till lasarettet i Lycksele, läser jag på nätet. Tur ändå att det fanns två ambulanser tillgängliga. Det är ju inte så gott om dem när man kommer en bit inåt landet här i Västerbotten.

Ska vi ta en sväng med USA:s president Donald Trump igen? Mindre än ett dygn efter att han stått som dålig värd för Tysklands förbundskansler Angela Merkel hamnade han i gräl med Tyskland. I ett meddelande på Twitter konstaterar han att Tyskland är skyldig USA stora summor för det försvar som USA ger Tyskland genom Nato.

Men som vanligt så vet Trump inte vad han talar om. Det har nu Tysklands försvarsminister Ursula von der Legen och USA:s tidigare Natoambassadör Ivo Daalder talat om för presidenten. Nato fungerar helt enkelt inte på det sättet som Trump uppenbarligen tror. Inget land är skyldig något annat land någonting. Varje land har sina egna försvarskostnader och det är verkligen inte USA allena som står för fiolerna.

Än en gång kastar alltså USA-presidenten Trump ur sig någonting som han tror sig veta, men som ligger långt, långt från den verklighet som råder. Jag har en mycket bestämd känsla av att allt fler både inom USA och utanför landet börjar se honom som rent av otillräknelig. Dessvärre tycks det inom hans administration inte finnas någon som kan balansera upp hans okunnighet, arrogans, impulsivitet och maktbegär. Denna mix är farlig för demokratin och kommer mest troligt att orsaka stora spänningar både nationellt och internationellt.

Med detta sagt konstaterar jag att dagen varit god och att jag ser fram emot mitten av veckan när det ska bli lite varmare i luften. Jag är ju inte ensam om att ha fått en föraning om våren. Den är efterlängtad.

 

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.