Vårdagjämning

I dag har det varit vårdagjämning. Det är en av två dagar på året när det är lika ljust och mörkt över hela jorden. Vad jag förstår så räknas det i solens upp- och nedgång. Den andra dagen är höstdagjämningen. För många år sedan var dessa dagar stora insamlingsdagar. Eller rättare sagt – olika organisationer försökte få folk att dela med sig av sitt välstånd genom uppmaningen att skänka en dagslön till något behjärtansvärt ändamål. När jag nu söker efter det som då kallades ”Dela lika-dagen” är det bara organisationen Svalorna som jag hittar. Den informationen är fem år gammal. Annars handlar Dela lika mest om att man ska dela lika på föräldraförsäkringen och annat för att öka jämställdheten. Jo, det är naturligtvis en bra tanke – det också.

Det här med Dela lika-dagen är faktiskt något som jag tycker borde exploateras mer. Å andra sidan är det ständigt en massa insamlingar som är på gång, så jag är egentligen inte förvånad över att Dela lika-dagen har tappat mark, om man kan säga så. Numera är ju Unicef och Unhcr etablerade organisationer som samlar in pengar för att underlätta livet för flyktingar och barn. Till dessa finns en lång rad andra organisationer som vill ha stöd och säkert på sina håll spelar en avgörande roll i vardagen för dem som inte är lika lyckligt lottade som vi är här upp i Europas nordmarker.

Många gånger har jag tänkt på att det finns gott om pengar här i landet. Insamlingsgalor sker ju då och då och ibland är den stora finalen i tv på bästa sändningstid. Det räknas som väldigt bra om 60, 70 eller 80 miljoner kronor samlas in under en sådan kväll. Och det är naturligtvis väldigt bra. De pengarna kommer väl till användning och hjälper många till ett bättre eller tryggare liv. Men – varje lördag när det är V75 och alla andra spelformer på travet så omsätts det mycket mer pengar. Bara på travet.

När man ser chansen att vinna så finns det resurser. Insamlingar som hjälper människor i andra delar av världen är sannerligen inte något spel. Eller så är det det. Vinsten av att satsa en slant på att hjälpa kommer inte bara de drabbade till del, utan även oss. Ju bättre det blir för människorna runt om i världen desto bättre blir det också för oss i form av en tryggare värld.. Inte minst satsningar på utbildning kan bli en verklig framgångsfaktor också för oss.

Dagens Trump handlar om att FBI-chefen James Comey och chefen för nationella säkerhetstjänsten, NSA, Mike Rogers frågades ut av representanthusets underrättelseutskott. Det var en intressant utfrågning och James Comey bekräftade att FBI bland annat utreder eventuella kopplingar mellan Trumps kampanjpersonal och Kreml. Själv minns jag mycket klart hur Trump under kampanjen i princip uppmanade Ryssland att hacka sig in i demokraternas och Hillary Clintons kampanj för att få fram de då aktuella e-postmeddelandena som blev ett inslag i Trumps kampanj mot Clinton.

Alla underrättelseorganisationer som finns i USA har sedan tidigare bekräftat att Ryssland lade sig i den amerikanska valrörelsen. Och de kommer att göra det igen, precis på samma sätt som Ryssland uppenbarligen försöker lägga sig i valrörelserna som pågår i Europa just nu. Allt i syfte att försöka få fram de partier och kandidater som vill bryta upp den demokratiska ordningen.

Nu har det dykt upp en uppmaning på nätet som menar att det faktum att president Trump är under utredning för sina band till Ryssland, så borde han inte få vara kvar som president så länge utredningen pågår. Kravet är med andra ord att han borde tvingas till en så kallad timeout under utredningens gång. Det är förstås ett krav som president Trump avfärdar eller kommer att avfärda. Självförhävelsen och egot hos Trump tillåter inte att någon kan eller får kritisera honom för någonting. Vilket leder mig fram till att  karl´n inte kan vara helt riktigt funtad. Han är en fara för demokratin, för USA och för världen.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.