Lögner och mord

Det kändes som att det var länge sedan. Och det var ett bra tag sedan. Men i dag var det dags för massage hos utomordentliga Lena Thall igen. Nog kändes det att det behövdes och det var på lätta ben som jag stegade därifrån. Det får bli med bättre regelbundenhet i framtiden eftersom det är uppenbart att jag behöver massagen och att jag mår bra av den.

Under tiden som jag knådades blev inglasningen av balkongen klar. Än saknas lamporna och golvet kan tydligen inte fixas förrän det blir plusgrader. Inte nog med det. Golven ska börja fixas längst bort på Krongatan och vi bor ju i näst sista huskroppen, så det dröjer kanske fram till maj, kan jag tro. Kanske ännu längre. Men när det är klart väntar investering i balkongmöbler, så man kan utnyttja det extra rummet – för det är så det kommer att fungera – långt in på hösten.

För min del har det mest blivit läsning av olika slag under resten av dagen – tidningar och böcker. Jag stack ner till Electrolux Home arena också i samband med att Sunnanås damer tränade. Jag ska fixa ett par texter till den bilaga som ska ut till hushållen i samband med seriestarten i april. En text handlar om några tjejer i laget. I morgon ska jag boka tid för ett annat jobb. Egentligen hade jag planerat att åka och hälsa på Omar i Luleå och hans familj i dag, men det blir på söndag i stället. Det är jättebra för då kan jag se Sunnanås träningsmatch i Arcushallen mot divisionskollegan Alvik.

I nyheterna ser jag att det har ägt rum ytterligare en dödsskjutning i Malmö i dag. Det kan ju få vem som helst att förfasa sig. Rubrikerna vid skjutningar blir alltid stora och det är lätt att få intrycket att det snart sagt mördas på löpande band nuförtiden. Häromdagen kom dock statistik som visar att antalet mord som sker i Sverige är tämligen konstant under den senaste tioårsperioden. De ligger på cirka 100 per år. Det dödliga våldet i hemmen är, om jag förstår det rätt av de referat av den färska statistiken som jag tagit del av, fortfarande en majoritet av mordfallen. Men de har minskat och i dag sker fler mord av det slag som ägde rum i Malmö i dag. Det är oftast gäng som gör upp på detta våldsamma sätt.

Egentligen ska man kanske inte bry sig om vad ledarna för Ryssland och USA säger. Gång efter gång beslås med att ha ljugit och gissningsvis fortsätter de att göra det. Nu ser jag att den ryske presidenten Vladimir Putin totalt förnekat att Ryssland lägger sig i andra länders val. Det är ju faktiskt en lögn. I USA är det väl dokumenterat att Ryssland agerat för att försvaga demokraternas kandidat Hillary Clinton i förra årets presidentval. Nyligen var Nationella frontens i Frankrike ledare Marine Le Pen i Moskva där hon fick ett närmast statsmannalikt mottagande. Hon och hennes parti har ju tidigare fått ett rundligt tilltaget lån av en rysk bank, som naturligtvis står makten nära. Påverkan har även skett i Tyskland och Storbritannien. Det är mot den bakgrunden som den svenska regeringen vidtar mått och steg för att begränsa möjligheterna för utländska intressen att lägga sig i riksdagsvalet nästa år.

Just detta faktum – att statsminister Stefan Löfven uttalat oro för påverkan från främst Ryssland – fick den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att ta upp Sverige vid en intervju med en amerikansk tidskrift. Löfvens reaktion är enligt Lavrov ”barnslig”. Lavrov hävdar att alla anklagelser och påståenden om att Ryssland skulle lägga sig i andra länders inre angelägenheter är helt grundlösa.

Jag är verkligen inte benägen att tro på vare sig honom, hans chef Putin eller på Trump och hans administration. Det har helt enkelt hänt alltför många gånger att dessa parter sagt saker som står i motsats till vad de har gjort. Och då är de inte i mina ögon trovärdiga.

Med detta sagt får det vara färdigpratat för i dag. I morgon väntar de vanliga fredagssysslorna och därtill en del andra angelägna ärenden. Det blir säkert en bra dag. Den också.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.