Tyvärr ej helt oväntat

Så drabbades även Stockholm av ett terrordåd. På samma sätt som i Nice och i Berlin användes en lastbil för att utföra dådet. I London nyligen var det en större bil. Lastbilen kapades – som det sägs – ”tidigare på dagen”. Strax före tre på eftermiddagen kom larmet att den, eller rättare sagt en lastbil, körde i full fart på Drottninggatan i Stockholm. Just nu rapporteras fyra personer ha avlidit, 15 personer, varav två barn, vårdas på sjukhus och nio av dem är allvarligt skadade.

Anhöriga, släkt och vänner till de som dog och de som skadades har naturligtvis drabbats obeskrivligt hårt av dagens dåd. Allas tankar går till dem i första hand. Men dådet blev nog för många också ett uppvaknande. Säkerhetspolisen har länge varnat för att terrordåd av olika slag också kan drabba Sverige. Vi är inte undantagna. Vi är inte immuna mot terrorn. Vi är inte förskonade på något sätt mot de grupper och individer som vill skapa oro vars yttersta mål är att störta omkull samhället som det ser ut i dag.

Vi har drabbats tidigare. Flygplan har kapats i Sverige. Västtyska ambassaden sprängdes. Mord har begåtts på ambassader i Sverige. Olof Palme mördades. Anna Lindh mördades. Medvetandet om att hemska saker kan äga rum också här har ökat och även om vi hoppats och trott att det nog inte händer här, så finns det efter dagens händelse uppenbarligen personer som är beredda att döda så många oskyldiga personer som möjligt.

Nu under kvällen har det rapporterats att en person är gripen. Just nu är det inte bekräftat om det är den person som polisen tidigare släppte en bild på. Den personen är inte bekräftat misstänkt för dådet, men – som polisen säger – intressant för utredningen. Somliga medier påstår att den här personen har erkänt dådet. Ett sådant, fortfarande obekräftat, ”erkännande” betyder i sak ingenting. Vid stora händelser av det här slaget och i andra sammanhang finns det personer som av olika skäl tar på sig skulden.

Det man nu kan hoppas på är att polisen så snart som möjligt kan få tag på den som har gjort det. Det är också viktigt, vilket naturligtvis görs, att kartlägga den personens alla kontakter för att få reda på motivet för dådet och om det i denna persons nätverk finns andra som kan tänkas utföra liknande eller andra dåd mot allmänheten.

Polisen mobiliserade mycket snabbt alla sina resurser och själv är jag faktiskt lite förvånad – positivt förvånad – över den mobiliseringen. Sjukhusen i Stockholms län ökade sin beredskap. Kommunikationer stoppades både när det gäller bussar och rälsbunden trafik. Stora delar av centrala Stockholm spärrades av. Medierna rapporterar ingenting annat än om detta dåd. Det är nog en riktig bedömningen även om jag tycker att den massmediala bevakningen saknar en del inslag. Rapporteringen i framför allt SVT och TV4 blir mycket av en upprepning.

En detalj som jag lade märke till var att SVT visade videofilmer som tagits av privatpersoner. Samma videofilmer visades även av BBC World, men med den stora skillnaden att BBC angav fotografernas namn. Det är så det ska gå till, tycker jag. Även om det är en privatperson som tar bilder eller filmar en händelse så är det den personen som äger rättigheterna. Jag har förstått att medierna slarvar med det. Många gånger står det under en bild ”Läsarbild”, vilket inte är tillräckligt enligt mitt förmenande.

Händelsen i Stockholm har fått till konsekvens att inga andra nyheter förmedlas. Det är också en smula illavarslande. Visst är terrordådet i Stockholm en stor händelse, men det borde finnas utrymme även en sådan här dag att redovisa vad som i övrigt har hänt i Sverige och i världen.

En sak som totalt försvann var det faktum att USA skickade inte mindre än 59 kryssningsmissiler mot mål i Syrien. Detta som en direkt konsekvens av den giftgasattack som ägde rum i Syrien häromdagen. Vad den attacken kommer att få för konsekvenser återstår att se. Ryssland, som själv är djupt inblandad i kriget på den blodbesudlade president al-Assads sida, protesterade högljutt och fördömde USA:s attack mot det flygfält varifrån de plan lyft som utförde giftgasattacken. Ryssland krävde ett omedelbart möte i FN:s säkerhetsråd för att kritisera attacken, men fick då veta av USA:s FN-ambassadör att angreppet var motiverat och att man är beredd att utföra flera. Fast man hoppas att det inte ska bli nödvändigt.

Med attacken har nu en ny dimension inträtt. Det var nämligen första gången som USA direkt utförde ett angrepp som riktade sig mot regimen al-Assad.

Dagen har inneburit stora händelser. Betydligt lugnare har det varit i mitt liv. Det är jag glad för.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.