Effektivitet efterlyses

Nu har tre dygn gått sedan terrordådet i Stockholm. Stockholmarna – framför allt – har oroats och förskräckts, de har sörjt och de har ställt upp i minnesmanifestationer. De har bokstavligt rosat poliserna och efter dagens tysta minut så har de – och vi – börjat återgå till vardagen.

Det innebär också att det nu börjar ställas frågor som är viktiga att få svar på. Och inte bara det. Frågorna grundar sig i hur det fungerar i dag när det gäller asylprövningen av dem som kommit till vårt land, integrationen samt – inte minst – den mycket låga effektiviteten att avvisa dem som inte beviljas asyl. Det senare håller på att blåsas upp till en stor fråga.

Den 39-årige uzbeken, som polisen är 100-procentigt säker på begick terrordådet, hade ju inte fått sin asylansökan godkänd. Om jag har förstått saken rätt så fattade Migrationsdomstolen det beslutet i juni förra året. Men det var först i februari som gränspolisen fick uppdrag att utvisa honom och då var han förstås försvunnen. Fortfarande har jag dock reservationer om det är rätt uppfattat.

Vad som dock är klart är att gränspolisen har uppskattningsvis 12.500 personer som de letar efter. Det är personer som fått avvisningsbeslut, men som har gått under jorden, som det heter. Gränspolisen har inte tillräckligt med resurser och sedan 2013 vågar man sig inte heller på att utföra kontroller som man gjorde tidigare eftersom sådana anses integritetskränkande och/eller diskriminerande. Effekten har blivit att allt färre avvisas. Det är inte bra för de som går under jorden och det är inte bra för samhället att de gömmer sig; de kommer tveklöst att hamna i en grå eller svart zon i samhället.

Det står i min värld helt klart att svenska myndigheter måste bli effektivare när det avvisningar av personer som inte anses ha asylskäl. Måhända måste också asylprocessen skyndas på. Under hösten 2015 kom det väldigt många asylsökande till Sverige och det är självklart att det innebar och innebär en påfrestning för Migrationsverket som ska utreda asylskälen. Men tiden som de asylsökande får vänta på besked är alltför lång. Och processen blir inte precis kortare av att väldigt många som inte beviljas asyl överklagar beslutet. Det i sin tur innebär nya många månader i sysslolös väntan på besked. Denna väntan är förödande för många.

Sedan tidigare har det stått klart för de ansvariga politikerna att såväl mottagande som integrationen måste fås att fungera bättre. Det gäller fortfarande. Kort sagt – alla led behöver effektiviseras.

Nu är jag inte särskilt hoppfull om att någon del av detta radikalt kan förbättras under överskådlig tid. Vi har en mycket väl utvecklad förmåga här i landet att byråkratisera det mesta som vi gör. Det gäller överallt. Förändringar av lagar och införande av nya lagar ska självklart utredas och granskas i en både politisk och juridisk process. När nya rutiner ska införas så ska det på varje myndighet och varje arbetsplats förhandlas och om det sedan inte fungerar som det är tänkt går mycket kraft och energi åt att beklaga sig över arbetsbördan.

Jag vet att jag är en smula cynisk som häver ur mig sådana här stereotypiska tankar. Men någon sanning finns det dock i vår byråkrati, som ett hinder för en högre effektivitet. Vi får väl dock hoppas att utvecklingen går åt det mer effektiva hållet. Inte bara när det gäller invandring och integration utan även i så många andra frågor. Inte minst vad fattade beslut med tillhörande finansiering faktiskt resulterar i. Detta senare har jag tjatat om i decennier.

På socialdemokraternas kongress åkte partiledningen tydligen på ett nederlag i dag. Partiledningen ville att vinster bara ska begränsas inom skolans värld, men kongressen nöjde sig inte med det. Den tog beslutet att vinster inom privat vård och omsorg också ska begränsas. Frågan är hur. När den frågan är besvarad så återstår det att få igenom förslaget i riksdagen och det lär inte vara möjligt med den riksdag som den ser ut i dag. De gamla allianspartierna och Sverigedemokraterna är helt emot att begränsa vinsterna som privata företag gör i välfärdssektorn.

Apropå Socialdemokraterna så tror jag att det partiet kommer att få bättre siffror i opinionsundersökningarna som kommer. Om denna min tro stämmer, så är det förmodligen en konsekvens av det sätt på vilket statsminister Stefan Löfven uppträtt under de senaste dagarna. Han förmedlade bestämdhet och empati på ett bra sätt. Många var det säkert som fick större förtroende för honom.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.