Första segern på länge

Först och främst det riktigt roliga som hände i dag utifrån min horisont – Sunnanås damlag vann sin första match i division 1 mot Alvik med 4–2. Det är positivt och välkommet. Att det kom 255 personer till matchen var heller inte dåligt och de gladdes helt säkert över segern. Förhoppningsvis kommer de tillbaka 6 maj när ytterligare ett Luleålag – AFC Luleå – gästar Electrolux Home arena. Ett litet kuriosa – senast som Sunnanås damlag vann på hemmaplan var 1 juli förra året när laget spelade i Elitettan. Då tvålade Sunnanå till Kalmar med 3–1.

Just nu håller rösterna på att räknas i den första omgången av franska presidentvalet. Ungefär hälften av rösterna har räknats, men redan nu står det klart att den liberala kandidaten Emmanuel Macron och ledaren för det högerextremistiska Nationella fronten, Marine Le Pen går vidare till andra omgången. Ledarna för det konservativa partiet och för socialisterna har förklarat och uppmanat sina väljare att i den avgörande omgången om två veckor rösta på Macron för att han ska bli president.

Vi får väl se hur det går. Valkampanjen kommer att bli ytterligt intensiv och även om mycket talar för att Macron ska vinna – opinionsinstituten talar om att han kommer att få 60 procent av rösterna och Le Pen 40 – så kan mycket hända. Opinionsinstituten har haft fel förut, även om det tycks som att de klarat sig hyggligt i sina förutsägelser inför den första omgången av valet. Annat kan också hända som snabbt kastar om förutsättningarna för endera eller båda av kandidaterna i slutomgången.

Jag hoppas att Macron vinner. Den politik som Le Pen vill föra – och som hon kommer att få ett ganska stort stöd för i parlamentet, till vilket val sker om två månader – kommer att bli förödande för Frankrike och för Europa. Hon vill stänga gränserna för utlänningar och straffbeskatta produkter som franska företag tillverkar i andra länder och som sedan förs till Frankrike för försäljning. Hon vill att Frankrike lämnar EU. Kort sagt för hon en politik som enligt retoriken mycket liknar den som USA:s president Donald Trump argumenterade för i sin valkampanj.

I en globaliserad värld klarar sig inte länderna ensamma. Det går inte att isolera ett land och tro att det samtidigt kommer att bli så mycket bättre. Resultatet blir i stället det motsatta – ekonomiskt, socialt och på snart sagt alla andra sätt. Om Le Pen blir president och lyckas genomföra sin politik, så kommer det franska folket mycket snart att bli mycket besviket. Men det är så dags då.

Hur det går under de närmaste två veckorna och hur det går i själva valet finns det all anledning att återkomma till. Och jag är väldigt orolig för vad som kan hända om de populistiska och högerextrema krafterna faktiskt kommer till makten. Marine Le Pen sa i sitt – som hon tycker – ”segertal” i kväll att hon kommer att få ta ansvar för det franska folket och att det blir det franska folket som kommer att bestämma färdriktningen. Jo, jo – det finns andra som hänvisar och hänvisat till folkets makt i retoriken, men som i verkligheten ger och gav fullständigt sjutton i vad folket tycker. En despot, diktator och maktgalen stolle som gjorde det känner vi alla till – Adolf Hitler.

Så vi får tro att det inställer sig en klar insikt om vad som kan vara på gång både hos det franska folket och hos många andra länders befolkningar där dessa destruktiva högerkrafter har fått tillräckligt politiskt stöd för att vara representerade i respektive parlament. Det är nödvändigt och livsviktigt, som jag ser det, att de demokratiska värdena kan bevaras och stärkas. Uppenbarligen är de utsatta för stora faror nu i de opinionsvindar som blåser över världen. Vilket sammantaget är oerhört illavarslande. Tycker jag.

Men nu ska jag inte tycka mer i dag. Dock kan jag visa lite av en selfie. Dottern gjorde ju ett gigantiskt porträtt av mig av pärlplattor. Det hängde hon ut på sin balkong och där har det hängt sedan det blev klart. När jag var hos henne i påskas visade det sig att bostadsbolaget huggit ner ett antal träd framför hennes balkong. Det har de gjort eftersom de byter avloppet och var tvungna att gräva där träden stod. Kanske var det så att trädens rötter förstört de gamla ledningarna.

DSC04345.JPG

Nåväl, nu hänger porträttet där och alla som ser uppåt kan se min nuna på väggen. Det känns konstigt.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.