Korsbefruktning önskas

När allt är som vanligt börjar veckan alltid med ett pass på Friskvårdskompaniet. Jag gär min runda bland maskinerna och sakta, sakta – väldigt sakta – kan tyngderna öka en smula. Men jag går ju inte där för att bygga upp kroppen utan mer för att hålla muskler och leder vid liv. Det sägs ju att de ska användas till någonting. Exempelvis hålla kroppen uppe och det är väl det bästa av alla tänkbara skäl.

Det mest intressanta i dag var annars att jag begav mig till Hotell Aurum för att lyssna på vad som sades i ett miniseminarium som Georange anordnade i samband med sitt årsmöte. Lennart Gustavsson höll i det och det är alltid lika kul att träffa honom och tala med honom.

DSC04413.JPG

Lennart Gustavsson. Foto: Ola Theander

Temat under detta lilla seminarium var Spelindustrin versus basindustrin. Redan när jag såg att seminariet skulle äga rum förstod jag att det inte handlar om den spelindustri som lurar folk på pengar, det vill säga alla spelsajter som arrangerar spel i form av odds, kasino och bingo och allt annat. Utan den spelindustri som snabbt växer och som producerar spel i form av underhållning. Sedan många år tillbaka har ju Skellefteå utbildning av spelutvecklare, men det är tydligen i Skövde som det växt fram ett kluster av spelbolag och utbildning. 500 personer är verksamma i spelbranschen i stan som tidigare dominerades av regementen.

DSC04408.JPG

Magnus Johansson. Foto: Ola Theander

Detta berättade Magnus Johansson på seminariet. Magnus Johansson arbetar halvtid på Arctic Game Lab som är verksamma i Väster- och Norrbotten och som i dagsläget arbetar med 16 mindre spelbolag i ett antal kommuner, däribland Skellefteå. Förhoppningen som driver arbetet i Arctic Game Lab är att fler företag ska skapas och att dessa kan växa. På finska sidan finns Oulo Game Lab  och vissa kontakter har redan tagits för att få ännu mer tryck på utvecklingen. 300 jobb i branschen finns där.

Spelmarknaden är hur stor som helst. Den omsätter mer pengar globalt sett än vad musik och film gör. Magnus Johansson illustrerade det med att när det kinesiska bolaget tog över Volvo så betalade kineserna 1,3 miljarder dollar. När Mojang med spelet Minecraft såldes så betalades 2,5 miljarder dollar och när King med spelet Candy Crush såldes så kostade bolaget 5,9 miljarder dollar. Tillväxten i bransch är mycket stark.

Lisa Önnerlöv är utbildad spelutvecklare och jobbar på Boliden. Hon berättade om den tekniska utvecklingen inom gruvnäringen och hur spelutvecklarna kan vara med att utveckla industrin. Jag hängde nog inte riktigt med eftersom jag hade svårt att hitta kopplingen till just spelproduktionen. Men jag förstod mycket väl hur branscherna genom en ständigt och snabb utveckling kan kopplas ihop och lära av varandra. Ett ”giftermål” som Lisa Önnerlöv gärna skulle se är att koppla ihop spelbranschen med gruv- och turistindustrin. Det skulle kunna gynna Västerbotten och Skellefteområdet mycket.

DSC04411.JPG

Lisa Önnerlöv. Foto: Ola Theander

Vi får väl se om det blir så. Det talades också en del om vad som behövs utbildningsmässigt. Magnus Johansson var inne på att utbildning i programmering, om jag förstod det rätt, måste börja tidigare. Ju tidigare desto bättre, lät det som. Och Lisa Önnerlöv menade att vad vi bör lära barnen är relationer, nyfikenhet, flexibilitet, kreativitet och empati. Jag lät andra ställa sina frågor under den sista timmen eftersom de är aktiva i sina respektive branscher och intresserade av att föra utvecklingen vidare. Men nog hade jag på tungan att fråga om varför just dessa ämnen skulle vara aktuella. Är det för att skolan ska lära barnen att vara människor i en alltmer teknikdominerad värld? Och är det skolans uppgift att lära barnen sådana saker.

Men sådana frågor låg utanför ramen för seminariet, som jag såg det. Därför luftar jag dem här. Andra saker som diskuterades med engagemang och intresse var helgkurser med deltagare från industrin och spelbranschen samt könsskillnaderna i båda näringarna. Varför är dessa dominerade av män?

Ja, det frågan får bli obesvarad än så länge. Tyvärr är det väl precis på det sättet som i många andra branscher att det är männen som dominerar. Det finns det ingen anledning till. Personligen tycker jag det skulle vara spännande om några klipska tjejer i Skellefteå bildar ett spelbolag och drar igång att producera spel som framför allt riktar sig till världens kvinnor. Det måste finnas otaliga uppslag till sådana spel som de mansdominerande bolagen aldrig har tänkt på.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.