Ränta, USA och Brynäs

Det blev inte någon guldfest i Gävle i kväll. Brynäs hade ju chansen att vinna sin fjärde match i hockeyns finalserie mot HV71. Men se det gick inte alls. HV tog ledningen med 0–4 innan Brynäs vaknade och reducerade till 3–4 när det var en och en halv minut kvar. När slutsignalen gick hade HV gjort 3–5 i öppet mål. Så nu blir det en sjunde och avgörande match på lördag. Den spelas i Jönköping och jag hoppas förstås att Brynäs tar hem SM-guldet.

Det har blivit mer idrott för mig i dag. Några andra i styrelsen för Sunnanå och jag var nere och kikade på träningen och träffade sedan spelare i damernas A-trupp och deras ledare. Det var kul. I nästa vecka ska vi bekanta oss med herrlaget och deras ledare. Det blir nog lika kul det.

USA:s president Donald Trump har nu haft sitt uppdrag i 100 dagar. Innan han valdes lovade han att tio nya lagar skulle ha stiftats under dessa 100 dagar. Ingen lag har beslutats. Hans regerande har däremot kantats av misslyckanden i perspektivet av vad han lovade att genomföra. Faktiskt har inte mycket blivit gjort och det som har gjorts har utifrån ett mer globalt perspektiv varit av det negativa slaget.

Men hans väljare tycks vara väldigt belåtna med honom. Enligt intervjuer både i TV och tidningar så är hans trogna sympatisörer nöjda med det som han gjort. Det anser till och med att han har gjort mycket och att han har gjort det bra. För mig är det ett mysterium och det får mig att tänka på – än en gång – att politik ibland kan bli rent religiös. De som tror på sin ledare har en religiös tro på honom eller henne och det finns inte något fel som ledaren gör.

Det är som om de har genomgått någon form av frivillig hjärntvätt. I Nordkorea är ju beundran för ledaren – just nu Kim Jung Un – beordrad och inympad från födelsen. Där finns bara en radiokanal och en TV-kanal och informationen är partisk och styr folket, som i de allra flesta fall bara har en form av information – statens. När det gäller Trumps trogna sympatisörer finns det gott om andra källor, men dessa har ju ledaren Trump avfärdat och då gör alla sympatisörer det också.

Jag är säker på att jag har varit inne på det tidigare. Men denna blinda tro på någon eller något – vare sig det är personer eller idrottsklubbar eller något annat – är i mina ögon farlig. Det är naturligtvis kul och uppmuntrande för den eller dem som beundras så hängivet, men denna tro kan skapa idéer och föreställningar som kan bli rent farliga.

Riksbanken har haft räntemöte och beslöt att inte höja styrräntan. Dessutom förlängde man den negativa och nuvarande räntenivån med ett kvartal och nu tror Riksbanken att räntan inte kommer att höjas från dagens minus 0.5 procent förrän vid halvårsskiftet nästa år.

Riksbanken får kritik för att ligga kvar och inte göra någonting. Ekonomin går väldigt bra i Sverige, men inflationen vill inte ta fart. Riksbanken vill ju att inflationen ska vara två procent innan man börjar höja räntan. Nu finns det självklart många meningar om Riksbanken gör rätt eller fel. Det är ju sju riksbanksdirektörer som avgör räntenivån och just nu senast var det fyra som ville ligga kvar och tre som ville höja räntan. Utanför Riksbanken finns det många aktörer som trycker på och vill förändra den så kallade räntebanan redan nu. Men det är Riksbanken som fattar det penningpolitiska beslutet och nu ligger detta beslut fast till dess att nästa beslut ska tas.

Det är ju så mycket som händer i världen och förhållandena kan snabbt förändras vilket kan tvinga Riksbanken att överge sina prognoser och gissningar för framtiden och ta andra beslut som i dag är uteslutna. Vad händer exempelvis i helgen? Om jag har förstått saken rätt så kan från och med lördagen 100.000-tals statligt anställda i USA vara utan jobb. Det har inte varit så mycket uppmärksamhet om detta. Sakligt sett förhåller det sig så att den nuvarande budgetperioden slutar en minut före midnatt till lördagen. Om inte kongressen dessförinnan har tagit chansen att förlänga rådande budget, som togs under president Obamas tid, till september så inträffar ett statligt utbetalningsstopp. Det blir alltså inga löner eller pengar över huvud taget till en lång rad statliga verksamheter.

Senast detta inträffade var 2013. Då antingen permitterades eller tvingades över två miljoner personer att arbeta utan lön under 16 dagar. Det var så lång tid som utbetalningsstoppet varade. Viktiga funktioner undantogs som exempelvis flygledning, akutvård och militär.

Vi får väl se hur det går med detta. Och med allting annat. I morgon är det en ny dag och för min del hoppas jag att den blir lika bra som denna dag har varit. Speciellt glädjande för mig var att jag fick en preliminär förfrågan om ett jobb framöver. Det låter hur spännande som helst och vi får, som sagt, se hur det blir med det. Man kan ju inte sitta med alla svar alltid.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ränta, USA och Brynäs

  1. Bo Fuhrman skriver:

    Kloka synpukter, Ola. Och hoppas du får kneget. Har varit och snackat journalistik på Medlefors idag. Kul. Ha en skön helg! Bosse & Solveig

Kommentarer är stängda.