Våt och vit Valborg

Säga vad man vill, men någon risk för gräsbränder var det inte i Skellefteområdet i dag. När ljuset blir längre för varje dag som går så inbillar åtminstone jag mig att fler och fler längtar efter våren och lite värme. Visst finns det de som älskar vintern och inte kan få nog av den. Precis på samma sätt som många av oss längtar till sommaren och helst vill att den ska vara lång, solig och varm.

Så i dag kändes det onekligen lite snopet när vi vaknade och kunde notera ett snötäcke utanför fönstren. Ett snötäcke som växte till under förmiddagen. På Balders vädersida såg att mängden snö som kom i dag uppmättes till 12 cm. Det låter inte så mycket, men med tanke på vilken dag som det var i dag, kändes det ganska mycket. Förmodligen var det en och annan – bland annat vi – som stannade hemma i stället för att gå ut i nyvintern för att kika på en majbrasa någonstans och höra inspirerande och hoppfulla tal om våren.

Å andra sidan så har jag blivit rent av glad när det snöar och regnar. Detta eftersom vi behöver en hel del nederbörd för att grundvattnet ska komma upp i en tillfredsställande nivå. Här uppe har vi hittills klarat oss ganska bra, men neråt landet är det – som jag har skrivit om tidigare – kris. Där skulle det behövas en sommar med ett stillsamt duggregn under ett par månaders tid för att förbättra situationen.

Det kommer nog inte att hända. Somrarna har blivit torrare och om och när det blir nederbörd så kommer det väldiga mängder som marken inte kan ta hand om.

Eftersom dagen har varit sällsamt stilla så väljer jag att sluta här. Och att dagen har varit god är det inte någon tvekan om.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.