Debatt i kväll

För två veckor sedan var det mycket som skrevs i tidningar och sändes på radio och tv om den första omgången i det franska presidentvalet. Två kandidater utkristalliserades och det är en av dem som kommer att väljas till president av det franska folket nu på söndag. Det blir ett mycket spännande – och till stor del avgörande för Europa – val.

Just nu pågår den stora debatten i Frankrike mellan Emmanuel Macron som har en rörelse – inte ett parti – bakom sig och Nationella frontens partiledare Marine Le Pen. Nationella fronten har en fascistisk bakgrund och partiledare Le Pen vill stänga gränserna för invandrare, ta Frankrike ut ur EU, upprätta skyddstullar och straffbeskatta  företag som har utländska anställda samt närma sig Putins Ryssland. Macron däremot bejakar EU och samarbetet mellan länderna i unionen. Han vill reformera EU och påbörja en avreglering av en rad bestämmelser i Frankrike för att få fart på den inhemska ekonomin. Han vill satsa på skola och utbildning.

Skulle Le Pen vinna är det mycket som talar för att utvecklingen i Europa och EU kommer att ta sjumilasteg tillbaka. Europa och EU är verkligen inte betjänt av att länderna börjar föra sin egen politik. Det räcker gott och väl med att Storbritannien ska lämna EU och att Ungern och Polen driver en hårdför nationell politik som till sin karaktär inskränker pressfriheten och demokratin. Skulle Frankrike sälla sig till den skaran – ja, då är risken stor att EU börjar krackelera på allvar. Det innebär också att framtiden kanske bjuder ett öde som Europa genomlevt senast under andra världskriget. Ett öde som ingen sansad bedömare av nutiden vill ha tillbaka. Någonsin.

Opinionsundersökningarna i Frankrike sägs tala för att Macron vinner valet på söndag. Debatten som pågår kan förändra det och vi har tidigare sett i bland annat USA att opinionsundersökningarna kan ha fel. Ingen ville väl riktigt tro på att Donald Trump verkligen skulle vinna presidentskapet i USA. Men det gjorde han. Det enda positiva som valet av honom har fört med sig är att många i Europa och då specifikt i Österrike och Nederländerna fick upp ögonen för vad nationalister och högerextrema krafter kan ställa till. I de två nämnda länderna förhindrades högerextrema vinster i olika val.

Nu får vi se vad som händer i Frankrike. Det känns på något sätt som ett ödesval och den känslan grundar sig förstås på medierapporteringen som nogsamt har beskrivit vad de båda kandidaterna står för och vilka konsekvenser som kan tänkas uppstå om den ene eller andre vinner.

Nu till något helt annat. Ljuset räcker längre och längre in på kvällarna nu. Jag vet att det kommer tidigare på morgnarna också även om jag då inte är uppe och kollar. Här på Moröhöjden har kommunen redan börjat spara pengar genom att släcka belysningen på gator och gång- och cykelvägar. Jag tycker att det är lite för tidigt. Det är fortfarande mörkt ute under tre-fyra timmar och under den tiden kan det kännas otryggt för ensamma vandrare eller cyklister. Snart är det dock ljust hela nätterna och då ska förstås inga lampor behöva vara tända.

DN har tidigare skrivit om det så kallade Kevinfallet; fyraåringen som hittades död på en lastpall i kanten av en sjö i Arvika. Utredningen ledde till att två bröder, då fem och sju år gamla, gjordes ansvariga för det som rubricerades som ett mord på Kevin. Nu, 18 år senare, har det börjat visa sig att utredningen hade stora brister. Inte minst kritiserades förhören av pojkarna. Då fanns det en regel inom polisen att små barn bara skulle förhöras en gång. I Kevinfallet förhördes bröderna ett 30-tal gånger utan närvaro av advokat eller föräldrar eller någon annan stödperson. I kväll visade SVT i programmet Dokument inifrån första delen av en granskning av fallet. Fortsättningen blir intressant att följa.

Och med detta slutar jag för i dag. Dagen har varit god kan jag meddela. Jag har – liksom i går vilket jag då inte berättade – fungerat som handräckare åt kompisen som står för sågning och spikning. Jag håller mig till tumstocken som jag ständigt får gå och hämta eftersom jag glömmer den där jag senast stod…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.