Delseger för Trump

Inget handräckningsjobb i dag. Men något har blivit gjort ändå. Det blir det för det mesta. Efter den gångna helgens källarstädning var det en hel del grejer som skulle skänkas bort och måhända blir de till salu i några secondhandaffärer i stan. Man får ju sprida på gracerna. Kvällen tillbringades till en del på Sörvalla där vi i Sunnanås styrelse träffade herrlaget och dess ledare. Det var kul och intressant. Många synpunkter från spelarna gladde oss.

Det som emellertid gav största intrycket på mig i dag var att jag såg säsongens första fjäril, humla och björktrast. Temperaturen ute var god och i morgon ska det bli än bättre. Det vill säga varmare. Men därefter blir det väl att komma ihåg att klä sig varmt igen; vädersiarna säger att det bara blir några plusgrader de följande fyra dagarna. Och jag som trodde att jag inte skulle behöva använda motor- och kupévärmaren mer… Tufft blir det också för de små liven som jag skådade i dag.

Nu på kvällen kom beskedet från USA att kongressens representanthus med några rösters övervikt röstade ner Obamacare och för det nya systemet. Det är något som president Donald Trump lovade skulle ske direkt i början av hans presidentskap. Nu har dock bara ett steg tagits. Det som återstår är att senaten också ska säga nej till Obamacare och det är inte alls säkert att det blir så. I representanthuset var det inte mindre än 20 republikanska ledamöter som röstade för att behålla Obamacare. I senaten är den republikanska majoriteten betydligt knappare – bara två röster – och det kan innebära att resultatet inte blir detsamma som i representanthuset.

Exakt vad som kommer att hända är därför i allra högsta grad okänt, liksom vad som händer utifall också senaten så småningom säger nej till Obamacare. Det system som president Trump och republikanerna vill ha i stället är inte lika omfattande som Obamacare. Det i sin tur innebär att väldigt många amerikaner kommer att få försämrat skydd eller inget alls. Och/eller att de inte orkar med att betala försäkringspremierna, om jag nu har förstått saken rätt.

Det var lite roligt att notera uppståndelsen i Storbritannien i dag. Kungahuset hade kallat till presskonferens och spekulationerna om vad som föranledde denna startade omedelbart. Dessa handlade om allt från att drottning Elizabeth skulle abdikera till att hennes gemål prins Philip hade dött. Nu visade det sig att kungahuset tagit beslut att prins Philip inte längre – i alla fall från hösten – inte längre ska åta sig några officiella engagemang. Det borde inte ha kommit som en överraskning. Prinsen är 95 år och det känns tryggt att konstatera att beslutet nog var väl grundat. Drottningen, som bara är 91 år, fortsätter som vanligt. Och prins Charles får väl vänta ytterligare några år innan han kan krönas till kung.

I Frankrike går presidentvalskampanjen in på sina sista dagar. Kampen är hård. Opinionsundersökningarna visar lite olika resultat, men enligt dem pekar det på att Emmanuel Macron vinner. Dock är det nog säkrast att gardera sig. Val kan avgöras just på valdagen. Valvakan blir spännande att följa eftersom jag tror att det kommer att bli mycket jämnt mellan de två. Nationella frontens partiledare Marine Le Pen är den andra kandidaten.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.