Lite segt, men kul dag

Det blev en lite seg dag i dag. Anledningen är enkel. Jag gick upp för att väcka tuppen. Det vill säga – jag vaknade tidigt. Så kan det vara. I och för sig tycker jag att jag inte behöver särskilt mycket sömn, men även om man kräver lite sömn som kan en ännu mindre tid sömn göra att man blir lite seg.

Nu piggnade jag till ordentligt under eftermiddagen när Sunnanås damer spelade på Electrolux Home arena mot gästande AFC Luleå. Att stå ute i 90 minuter och se hur Sunnanå till slut vinner med 5–2 kändes bara bra. Gott också att spelet är offensivt och att det finns en sådan vilja i laget att göra positiva resultat. Elva mål framåt har det blivit hittills och sju av dessa har Bupe Okeowo gjort. Hon har uppenbarligen en sällsynt god förmåga att göra mål. Förra året spelade hon i IFK Timrå och gjorde då hälften av lagets mål. I dag hjälpte Maya Pitts och Frida Stenmark till med målgörandet.

DSC04515.JPG

Här gratuleras Bupe Okeowo till höger av Maya Pitts för sitt första mål för dagen. Fler Sunnanåspelare är på väg att gratta. Foto: Ola Theander

Vad som har hänt ute i världen har jag inte särskilt mycket koll på. En hackerattack har riktats mot Emmanuel Macron, en av kandidaterna till den franska presidentposten. Bakom den ligger extremhögerkrafter i USA och det talas även om att ryska hackare har agerat. Valet är i morgon och det lite märkliga är att ingen av presidentkandidaterna eller några i deras staber kan kommentera detta. I Frankrike är det inte tillåtet för kandidaterna att, som det heter, agitera dagen före valet. Hur som helst blir det, som jag har sagt några gånger redan, väldigt intressant att se vem av kandidaterna som avgår med segern.

Det här med falska nyheter, eller ska man kanske säga ren ryktesspridning, har blivit väldigt vanligt i och med att antalet plattformar för socialsamvaro, nyheter och kommentarer har ökat väldigt mycket. Det finns alltid någonstans där du kan komma ut och skicka iväg påståenden. Om de är litet ögonbrynshöjande så får de snabbt spridning och det beror inte minst på att det nuförtiden finns ganska många som anammar de krafter som som uppenbarligen vill svartmåla verkligheten samtidigt som de erbjuder enkla, men farliga, lösningar som på det som påstås vara problem. Hängde ni med där?

Det som nu får uppmärksamhet är de extrema högerkrafterna och det stöd som de har i många samhällen. Men vi ska vara medvetna om att det även långt ut till vänster finns extrema figurer som vill att dagens samhällssystem ska raseras för att något annat ska kunna byggas upp. Extremer från båda sidor strävar på det sättet efter samma sak – att riva ner det befintliga för att bygga upp sin egen makt. Den makten innebär utan tvekan att människor ställs mot varandra. Att det blir ”viochdom-samhällen” och det är något som jag inte kan acceptera. Tyvärr finns det på olika håll i världen sådana samhällen och stater, men om väljarna i de europeiska staterna kan hålla sådana destruktiva krafter ifrån sig, så är det till gagn för alla.

Här i Skellefteå har representanter från företaget Northvolt varit på besök. Inte minst företagets vd Peter Carlsson. Det blev, enligt Norrans rapportering, en helikoptertur över det tänkta industriområdet, över hamnen i Skelleftehamn och över Rönnskär samt förstås över stan. Efter informationen som gavs var Peter Carlsson imponerad över de förutsättningar som finns och det är förstås bra. Hur långt det räcker i konkurrensen mot de övriga sju städerna och kommunerna i Sverige och de två i Finland återstår att se. Vi får väl hålla tummarna för att det ska gå vägen. Sent i sommar lär vi få höra vad företaget tycker och vilka två kandidater som i slutändan står emot varandra.

 

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.