Bra att Macron vann

Alla säger – bara en timme efter det att vallokalerna i Frankrike stängt – att socialliberala Emmanuel Macron vunnit valet och blir Frankrikes nästa president. Det blev, enligt prognoserna, en klar seger. Den andra kandidaten, Nationella frontens Marine Le Pen, har erkänt sig besegrad och Emmanuel Macron håller just i skrivande stund sitt segertal. Prognoserna talar om att Macron fick 65 procent av rösterna och Le Pen 35 procent. Om rösträkningen får ett resultat i närheten av prognoserna, så är segern helt odiskutabel.

Det är ju väldigt skönt för alla som tror på demokrati och ett öppet samhälle. Jag är väldigt glad över resultatet, med brasklappen att prognoserna håller vad de lovar. Macron gick ju till val på ett program som innefattar flera förslag som är ägnade att få fart på den franska ekonomin. Han tänker sig höja pensionsåldern och införa lättnader i en rad bestämmelser som reglerar förhållandena på arbetsmarknaden bland annat.

Jo, nog är det så att reformer av den typen behövs i Frankrike. Men det är reformer som till en stor del blir beroende av hur valet till parlamentet kommer att gå. Det valet äger rum om ungefär en månad. Varken socialister eller konservativa har ju tidigare lyckats genomföra i stort sett någonting. Det är också väl känt att fransmännen är duktiga på att protestera mot förslag som anses vara ofördelaktiga för gemene man. Självklart är det väl få som gillar att i princip arbeta mera och längre, men det gäller nu för den nye presidenten att sälja in behovet av förändringar. Landet har uppenbarligen inte råd att låta situationen vara som den är. Förändringarna som Macron föreslår är helt nödvändiga. Men nog kan det bli lite stimmigt under de kommande fem åren.

För mig är det oändligt skönt att Le Pen och hennes parti inte nådde några framgångar i valet. Hennes politik hade varit förödande för landet. Dock återstår det att se hur stor revanschlustan blir inför parlamentsvalet. Nationella fronten kan naturligtvis satsa på att göra ett så bra val som möjligt där. Om inte annat för att sätta käppar i hjulen för den regering som så småningom kommer att bildas. Det är också skönt att veta att EU inte utsätts för ytterligare påfrestningar; Macron är som det har låtit en sann EU-vän och han vet att samarbetet är en absolut nödvändighet för EU:s fortsatta utveckling. De två närmaste åren gäller det inte minst för Frankrike och Tyskland att vara sams och överens när det handlar om förhandlingarna med Storbritannien och deras utträde ur EU.

Min dag har varit avkopplande. Det kan man väl säga när man inte har gjort något annat än att slappa och läsa tidningar och lösa korsord. Men så – från ingenstans verkade det – började det snöa. Kraftigt. Nu har vi ju ändå fått så pass varmt att snön inte lägger sig på marken annat än under någon timme. Men det var ganska häftigt att stå inomhus och titta på snöfallet samtidigt som jag klappade mig själv på axeln för att jag inte beslutat mig för att ta en promenad.

DSC04589.JPG

Stora flingor föll. Det vita på marken smälte bort så fort snöfallet upphörde. Gott så.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.