Trump klantar sig

Det är otroligt häpnadsväckande det som i går kväll, svensk tid, hände i USA. Då gav president Donald Trump FBI-chefen James Comey sparken. Skälet som uppgavs av Trump var att han misskött utredningen om Hillary Clintons e-postkonto, som figurerade i valrörelsens slutskede. När, som man nu vet, Ryssland hjälpte Trump med att avslöja alla de epostmeddelanden som Clinton skickat från sin privata epostadress. Ja, Trump uppmanade under valrörelsen Ryssland att hacka hennes epost.

När James Comey åter öppnade utredningen mot Hillary Clinton strax före valet, så var han hur bra som helst. Han har heller inte fått kritik av presidenten efter valet. I stället kom avskedet som en blixt från en klar himmel för Comey förstås, men också för hela det politiska etablissemanget och för medierna. Trots den officiella förklaringen till att FBI-chefen sparkats gav Trumps talesperson Kellyanne Conway besked om att Comeys agerande med utredningen om Clintons epost hade någonting som helst att göra med att han fick sparken. Två helt olika uppgifter.

Den bild som nog bäst överensstämmer med sanningen är att Donald Trump har blivit skitförbannad på James Comey och på mediernas berättigade och enträgna granskning av Trumpadministrationens kopplingar till Ryssland. För en kort tid sedan blev det känt att FBI hade dessa kopplingar under utredning sedan i juli förra året. Bara för några dagar sedan var Comey upp till justitiedepartementet för att begära mer pengar till just denna utredning. Det fick tydligen Trump att agera.

Kanske tror karl´n, som råkat bli president, att han genom att utse en ny FBI-chef kan få denne att lägga ned utredningen om administrationens kopplingar till Ryssland. Eller i alla fall att inte föra den framåt. Kanske – eller mest troligt – bränner det under fötterna på Trump och hans administration. Vad president Trump nog inte har räknat med är att medierna kommer att ägna än mer kraft åt att ta fram sanningen om hans kopplingar med Ryssland.

Trump har säkert inte heller bedömt reaktionerna i det egna partiet särskilt väl. En ny FBI-chef måste godkännas av senaten i kongressen. Den republikanska majoriteten är två ledamöter och i dag har åtminstone fyra ledande republikanska senatorer reagerat mycket starkt på Trumps mycket ovanliga åtgärd. Det har bara hänt två gånger tidigare, om jag förstått rätt. att en president avsätter en FBI-chef i förtid. Men aldrig har det hänt därför att FBI inlett en undersökning mot den sittande presidenten.

Det är lite lustigt att just i dag så var Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på besök i Vita huset för att bland andra träffa president Trump. Man kan ju stillsamt fundera på vad som avhandlas mellan de två. Jag skulle gissa på att de snackar lite om Syrien, lite om IS, lite om Ukraina och mycket om hur i hela världen de ska kunna gömma de uppenbara kopplingar som finns mellan dem.

I kväll har SVT sänt andra delen av Dokument inifrån och fallet Kevin. Som programmet är klippt och som det visas, vilket också bekräftas av DN:s granskning, framstår det som mer och mer märkligt att två små barn, ett brödrapar, gjordes ansvariga för mordet på den då fyraårige Kevin. Förhören med pojkarna lämnar det mesta i övrigt att önska. Jag skulle tro att allt så småningom slutar med att bröderna blir helt friade från den skuld som lagts på dem.

Nog om det och annat. Det blev inte någon träning i dag. Eftersom jag under ett par veckor haft ont i en tand så lyckades jag häromdagen att få en avbokad tid hos min tandläkare. Jag försökte naturligtvis skämta när jag kom dit genom att säga att det banne mig inte kan vara ofta som en patient fyller i ett hål hos tandläkaren. Han och tandsköterskan skrattade artigt. Snart visade det sig att det inte fanns någon räddning för tanden och enda sättet att få bort värken var att dra ut den.

Jo, det gick väl bra och snabbt. Men det uppstod onekligen ett hål till. I plånboken… Och när bedövningen väl började släppa så kom känningarna av utdragningen av tanden. Därför har jag större delen av dagen ägnat mig åt att ha ont och att ömka mig själv. Men bortsett från detta har det varit en bra dag. Morgondagen blir det säkert också. Får vi tro och hoppas.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.