Cyberattack och Trump

Kanske är det lite för tidigt att dra några slutsatser eller ens att veta ordentligt vad som inträffat. Men enligt BBC – och därmed många andra medier i flera länder – har i dag inte mindre än 74 länder utsatts för en cyberattack. Vem eller vilka som ligger bakom är förstås okänt. Vad man vet är att datorer på förvaltningar, sjukhus och många andra ställen plötsligt låst sig. Sådana attacker inträffar då och då och syftet är tydligen, enligt någon expert som uttalat sig, utpressning. Om den eller de drabbade betalar pengar i form av bitcoin (som inte går att spåra) så låses datorerna upp igen.

Därmed bekräftas än en gång hur oerhört utlämnade vi är med den teknik som vi använder i dag och som vi är helt beroende av. Vi kan ju kollektivt vara glada för att sådana här attacker ännu inte i stor skala har slagit mot exempelvis flygbranschen. Det skulle kunna bli rent fruktansvärda konsekvenser om datorerna slocknade på flygledningscentraler runt om i världen eller i högtrafikerade områden.

Det talas så mycket om it-säkerhet. Men hur säker är denna säkerhet när någon eller några kan få datorskärmarna att släckas ungefär samtidigt i 74 länder? Här i Sverige har tydligen Timrå kommun och företaget Sandvik drabbats. Hur viruset planteras och hur det sprids vet nog ingen med säkerhet, men det är uppenbart att det finns personer som är smarta nog att överlista de system som används och som kan ta sig igenom allt vad så kallade brandväggar innebär. Hackare lär det finnas gott om. Och jag är övertygad om att det här i stan, i Skellefteå, finns personer som via sina datorer kan ställa till det ordentligt för samhället och för privatpersoner.

Under dagen har jag tänkt en del på hur det numera fungerar i USA och hur det egentligen är ställt med president Donald Trump. Han blev ju en populär TV-personlighet när han ledde programmet Apprendice under 14 år. Det programmet gick ut på att han bland flera uttagna personer valde ut någon som skulle få jobb hos honom i något av hans företag. Detta efter tester av olika slag. Nu får jag vibbar av att han kanske fortfarande tror sig kunna styra landet på samma sätt som han dikterat verksamheten för sina företag. Och därmed också anställa och kicka folk allt efter eget behag och egna överväganden. Inte sällan illa grundade eller inte alls grundade i annat än att han av något skäl tyckte illa om en deltagare i programmet.

”You are fired” var repliken som publiken som såg Apprendice väntade på. Varje program slutade med att någon fick höra det. I dagens verklighet är det andra personer som misshagar honom som får beskedet ”You are fired”. Häromdagen var det FBI-chefen som fick gå. Efter det har Donald Trump angett inte mindre än tre olika skäl till varför FBI-basen Comey fick gå. Vilket skäl som gäller? Ja, det vet han tydligen inte själv.

Trump har också twittrat i dag och i en tweet öppnat för att att han kan komma att upphöra med de dagliga presskonferenserna i Vita huset. Detta eftersom det är svårt att förmedla information som är ”fullkomligt korrekt”. Det där skulle ju faktiskt kunna vara riktigt roligt om det inte vore så förbannat tragiskt. Att inte kunna förmedla ”fullkomligt korrekt” information beror ju verkligen inte på mottagarna av informationen utan på den eller dem som lämnar den. Och att informationen inte är korrekt är självklart när det efter varje tweet eller varje beslut ges flera olika besked om samma sak.

Det tyder på ett verkligt kaos i Vita huset och inom Trumpadministrationen. Onekligen finns det skäl att fundera på hur länge detta kommer att kunna fortgå. Rimligen borde snart också hans partikamrater – republikanerna – börja förstå att han är en belastning inte bara för partiet utan för landet. Tänk om det skulle kunna gå att någon säger till Donald Trump att ”You are fired”. Men riktigt så enkelt är det inte att bli av med honom.

Min dag har varit bra. Träning på morgonen och sedvanliga fredagsbestyr ger stadga och trygghet.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.