Överraskande partibyte

Så har snart ännu en dag gått. Om den läggs till historien lär väl vara osagt. En del händelser innebär nog för en del att dagen blir minnesvärd. Som för partiledningarna i Moderaterna och Sverigedemokraterna till exempel. För att inte tala om den person som såg till att göra denna dag till en historisk dag för sig själv och de båda partierna. Den som jag talar om är Patrick Reslow, riksdagsledamot för Moderaterna sedan sju år tillbaka. I dag lämnade han Moderaterna och gick i stället över till Sverigedemokraterna. Det är förstås en seger för Sverigedemokraterna och dess partiledare Jimmie Åkesson och en svidande örfil för Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Patrik Reslow är sannerligen inte någon av de mest kända moderata riksdagsledamöterna. Under sina sju år har han inte varit uppe i talarstolen särskilt många gånger och inte heller varit särskilt aktiv på andra sätt heller. Så vad han ska tillföra sitt nya parti återstår att se; förmodligen siktar han på att hamna på en valbar plats på Sverigedemokraternas lista. Reslow har ju varit ordförande för moderaterna i Skåne men petades nyligen från den positionen och samtidigt lär han, enligt uppgifter från olika håll, ha riskerat sin riksdagsplats om han stannat kvar.

Rent formellt tror jag att det förhåller sig så här nu att han blir en så kallad politisk vilde. Men han kommer självklart att få vara med på Sverigedemokraternas gruppmöten och han kommer naturligtvis att rösta med Sverigedemokraterna. Avhoppet från Moderaterna förklarar han med att han ganska länge har legat nära Sverigedemokraterna i politiska sakfrågor och att han nu kan göra sig till talesperson för alla de moderata sympatisörer som övergett sitt tidigare parti för att i stället tycka bäst om Åkessons parti. Jo, jo – så kan man naturligtvis tolka det för att försöka komma ifrån den kritik som säger att han borde lämna sin riksdagsplats helt och hållet.

Det är förstås helt ok att byta åsikt, men om jag förstått saken rätt så har han när han valdes ingått ett kandidatkontrakt med Moderaterna. Det kontraktet har han brutit och det är inte snyggt gjort. Inte heller är det juste mot de moderater som såg till att han valdes till riksdagsledamot. Å andra sidan är det inte första gången som det händer att en ledamot byter parti eller hoppar av sitt parti under mandatperioden.

Historiskt vet jag inte om USA-presidenten Donald Trumps senaste tal blir. Inför kadetter   på kustbevakningsakademin ägnade han halva talet åt att konstatera att ingen politiker i historien har blivit värre och så orättvist behandlad som han. Uppenbarligen finns det inte någon gräns för hans ego och hans stingslighet. Borta i öster, i Sotji, satt hans presidentkollega och kompis Vladimir Putin och gjorde sig lustig över den senaste affären med att Trump avslöjat hemligheter för Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Putin erbjöd sig att delge den amerikanska kongressen en utskrift av vad som sades i Ovala rummet när Trump och Lavrov träffades. En utskrift – jo, jag tackar jag. Den skulle med säkerhet vara manipulerad. Noteras kan att vid denna träff med höga ryska företrädare var ingen amerikansk journalist närvarande. Däremot en fotograf som ryssarna hade med sig!

I kväll har jag sett den sista delen av Dokument inifrån och granskningen av fallet Kevin.  Det är rent häpnadsväckande hur poliserna hur poliserna förhörde de små pojkarna. Det sista förhöret som spelades in med den äldste pojken, då sju år, varade i fyra och en halv timme. Under den tiden sa han ingenting som kan ge honom skulden för mordet på fyraårige Kevin. När polisen sedan gick ut med beskedet att pojkarna erkänt, så finns det ingenting dokumenterat av de samtalen. Bara polisens uppgift. Att förhören med vännerna till familjen som ger pojkarna alibi inte beaktades över huvud taget är naturligtvis, som det framställdes i programmet, tjänstefel. Nu har förundersökningen öppnats igen och jag hoppas sannerligen att pojkarna kan frias från skuld och avföras från alla typer av misstankar.

Jag tog en promenad ner till Skogsvallen i dag för att kolla derbyt mellan Morön och Skellefteå FF. Drygt 1.900 personer hade sökt sig dit. Det var kul. Det är så det ska se ut när inte bara Morön och Skellefteå FF spelar utan även Sunnanå. På fredag är det derby igen när Sunnanådamerna tar emot Moröns damlag för en match i division 1. Jag hoppas verkligen på att det blir mycket folk på den matchen också!

Morön startade bäst och gjorde två mål innan Skellefteå FF började upphämtningen. När matchen var över stod Skellefteå FF som vinnare med 2–4. Kanske gick det lite för lätt för Morön i början så laget blev lite övermodigt. Väldigt många varningar delades ut. Ovanligt många. Ska läsa i tidningen i morgon hur många. Om det nu nämns över huvud taget.

Så – sammanfattningsvis – dagen har varit bra och jag siktar på att den blir det i morgon också. Även om det sägs att det blir rikligt med regn under kvällen och natten.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.