Kardinal, Trump och Krångfors

Det är väl bäst att skriva några rader innan finalmatchen i hockey-VM börjar. Månne Sverige rår på att slå Kanada. Kan bli tufft. Vi får avvakta och se vad som händer. Spännande blir det säkert.

Vilken överraskning som påven Franciskus bjöd på i dag. För första gången någonsin får Sverige en kardinal. Det är biskopen i Stockholms katolska stift, Anders Arborelius, som utnämnts till kardinal. I slutet av juni sker den officiella högtiden när han och kanske fler får den röda dräkten som säger alla katoliker att personen som bär den är kardinal. För alla katoliker i Sverige är detta en stor händelse och den är förstås välkommen.

Överraskningen som utnämningen innebär består i att Sverige, som tidigare var ett katolskt land, aldrig haft en kardinal. Anders Arborelius hade inte en aning om att detta var på gång och han var vid de första intervjuerna med honom tagen av nyheten. Han hade inte haft en aning om att det här var på gång. Jag tror mig kunna anta att det blir en del svensk press som beger sig ner till Rom och Vatikanen 28 juni för att vara med vid detta historiska tillfälle.

Med ett visst intresse följde jag början av Donald Trumps tal i Saudiarabien i dag. Det var till en början lågmält och intetsägande, men han kom loss lite grann efter ett tag. Många hade sett fram emot talet. Under valrörelsen kritiserade han starkt allt vad islam och muslimer heter och sedan han blev president har han två gånger försökt stoppa inresor från ett antal muslimska länder. Nu var tonen en annan och han lade sitt fokus på terrorismen och det hot som terrorismen utgör.

Han sade bland annat att han inte kommit dit för att lära saudierna eller de andra muslimska ländernas ledare – ett 50-tal var på plats på detta toppmöte – något. Men han gav ändå sina synpunkter på hur han tycker att dessa länder ska agera. ”Kör ut dem från era helgedomar. Kör ut dem från era länder. Kör ut dem från jorden”, sa han. Detta naturligtvis sagt utan att ens antyda hur i hela världen det ska gå till. Om man får ut terroristerna från moskéerna, så är de ju fortfarande kvar i länderna. Men ut från länderna ska de också. Och från jorden.

Innebär det han säger att att alla som är terrorister eller misstänks vara terrorister helt enkelt ska avrättas eller dödas. Utplånas ska de, enligt Trump. Det är tuffa puckar han föreslår.

Nog hade det varit bra om han i alla fall hade försökt peka på att den jordmån i vilken terroristerna hämtar sin näring måste analyseras och förstöras. Repression från stater, icke-demokrati, frånvaro av mänskliga rättigheter, utanförskap och rädsla från vad som kan väntas från toppstyrda samhällen samt djupa ekonomiska och sociala orättvisor – allt är faktorer som driver på missnöje och som lockar unga människor att skapa ett annat samhälle. Det kan låta bra i vilsna ungdomars sökande hjärnor, men det alternativa samhälle som de muslimska terroristorganisationerna vill bygga upp är så mycket värre än de som redan existerar.

Nu åker Trump vidare till Israel. Dit kommer han i kväll. Sedan blir det ett besök hos påven innan han drar till Bryssel. Vi får väl se vad han har att säga under de kommande dagarna. Jag blir inte förvånad om han hasplar ur sig ytterligare dumheter och provokationer.

DSC04814.JPG

Dottern var glad för utflykten. Hela tiden försökte hon hitta nya vinklar på de motiv som ständigt omger oss alla.

Dotter Moa är här. Vi tog en biltur ut till Krångfors, bland annat för att kika på vattenmassorna som släppts fria. En hel del foton togs, som väl får sorteras senare. En selfie med Sonykameran blev det också. Andra bilder, som exempelvis en hel del på mig, kommer jag inte att lägga ut eftersom de inte är så smickrande. Tycker jag.

DSC04862.JPG

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.