Ungdomar och fotboll

Det har blivit en del fotboll för mig i dag. Jag kollade läget för Sunnanås damer innan de stack iväg till Örnsköldsvik för bortamatchen mot Själevad och jag kollade med dess tränare efter matchen. Sunnanå vann och det är jag förstås glad för. Jag skrev några rader i sskbloggen.wordpress.com om det. Jag var också ner till Skogsvallen för att titta på när Morödamerna mötte Timrå. Morön vann också.

Men framför allt var ner till Sörvalla för att titta på alla ungdomar som spelade i olika lag i Himlacupen – en cup som Sunnanå står bakom. Det var härligt att se så många ungdomar och deras föräldrar och anhöriga på och runt planerna. Och det var så roligt att se med vilken iver och glädje som ungdomarna ägnar sig åt fotbollen.

Utvecklingen som sker genom åldrarna blir tydlig när man kikar på de olika åldersgruppernas matcher. Nu såg jag inte på Himlacupen de allra yngsta – jag tror inte att de får vara med – men det gjorde jag på Skogsvallen. Där bjöds underhållning i form av två lag med flickor födda 2009. De ska bli åtta år i år med andra ord. Det var underhållning eftersom det är så roligt att se hur de alla jagar bollen och hur de alla är där bollen är.

Så är det förstås barnen spelar. Men så har det inte alltid varit. Jag minns – med rodnande kinder – min första match. Det var i Borlänge när vi var och hälsade på morfar Edvin. Brorsan och jag fick vara med några grabbar och jag skulle spela back. Vänsterback. Det minns jag tydligt. De stora pojkarna sa åt mig att ”stå här” och pekade på hörnet av straffområdet. Pojkarna var större och jag lydde. Bokstavligt. Jag stod där de pekat att jag skulle stå och om bollen så gick en meter från mig så rörde jag inte den. Ja, jag rörde mig inte över huvud taget. Eftersom jag skulle stå där. Det var liksom inte tal om att jag som dagens barn skulle vara där bollen var.

Jag fick inte vara med så länge. Sedan dess har jag lärt mig att se på och uppskatta fotboll som sport. Det är kul och spännande underhållning och jag uppskattar verkligen de små finesserna som en del spelare kan visa upp och jag uppskattar kampen och insatserna som spelarna gör.

Nog om det. USA:s president Donald Trump har besökt Bryssel och Natohögkvarteret i dag. Han läxade upp medlemmarna på samma sätt som han tidigare har gjort och menade att Natoländerna måste komma upp till en acceptabel nivå på sina försvarsutgifter. Jo, jo – det fattade Natoländerna beslut om för tre år sedan. Trump är väl snart på väg hem till Washington DC igen. Och det ska bli så intressant att höra hans retorik på hemmaplan om allt som han tycker att han har åstadkommit under sin första utlandsresa som president. Det kommer säkerligen att låta väldigt.

Men om man ser vad han gjort och sagt är inte mycket sagt och gjort. Han har sålt amerikanska vapen till saudiaraberna för nästan tusen miljarder kronor. Men i övrigt har inte mycket hänt som imponerat på särskilt många.

Mot en vacker himmel– klar och blå i fjärran och av den nedgående solen orangefärgade undersidor av molnen på närmare håll – avslutar jag denna dags inlägg.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.