Klimat, Ohlsson och Mazda

Jag har suttit och lyssnat på USA:s president Donald Trump när han utanför Vita huset talade om att USA hoppar av Parisöverenskommelsen som är tänkt att försöka begränsa den globala uppvärmningen genom att minska utsläppen av växthusgaser. Avtalet är dåligt för USA, sa Trump. Det är bara USA som får betala för åtgärderna. Alla andra länder får fortsätta släppa ut och behöver inte göra någonting. Vi förlorar pengar och vi förlorar jobb på avtalet från Paris. Men vi förhandlar gärna om ett nytt avtal som sätter USA:s intressen främst. Någonting åt det hållet var budskapet.

Ja, vad ska man säga. Ett avtal kan förvisso tolkas på olika sätt och nu har Trumpadministrationen bestämt sig för att avtalet inte gynnar vare sig klimatet eller USA. Därför hoppar man av. Nu är det visserligen inte så enkelt. Det tar flera år att hoppa av, men jag tror nog att USA kan påskynda utträdet från avtalet genom att helt enkelt ge sjutton i att uppfylla de åtaganden som man tagit på sig genom att godkänna avtalet. Sedan är det lite intressant att det faktiskt är kongressen som godkänt avtalet och rimligen bör det vara kongressen som fattar beslut att hoppa av överenskommelsen från Paris. Men det är klart – kongressen, både representanthuset och senaten har republikansk majoritet, så det kanske bara är en formalitet.

Jag blir upprörd över det sätt på vilket Trump vill regera. USA är ekonomiskt, militärt och politiskt en supermakt. När landet drar iväg i isolationistisk riktning kommer det att få konsekvenser av olika slag över hela globen och vad det leder till är osett. Jag tvivlar starkt på att det kommer att göra världen bättre och tryggare.

I går handlade det om avgångskrav mot Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. I dag stod det klart att Liberalernas partiledaren Jan Björklund kommer att utmanas om partiledarposten. Två distrikt – Uppsala och Örebro – har klart och tydligt tagit ställning för ett byte på posten och i stället för Björklund vill man ha riksdagsledamoten och den tidigare Europaministern Birgitta Ohlsson.

Riktigt spännande blev det när hon i SVT:s Aktuellt gav besked om att hon antar den informella nomineringen som Uppsala och Örebro har uttryckt. Flera gånger har Birgitta Ohlsson fronderat mot Björklund och att stämningen mellan dem inte är den allra bästa förstod man när Ohlsson på en direkt fråga om hur det är mellan dem, uttryckte att de har ett ”professionellt förhållande”.

Nu kommer det att bli en kamp mellan de två fram till partiets landsmöte i november. Personligen tror jag att Birgitta Ohlsson nog kan ta hem den kampen. Det är många som sätter sitt hopp till henne. Hon är onekligen profilerad och sannerligen inte rädd för att sticka ut hakan och ta strid för det som hon tror på. Hon har sannolikt en högre trovärdighet än Björklund när det gäller den socialliberala plattform som båda hävdar att de står på.

Vi får se hur det går. Att döma av SCB:s stora opinionsundersökning som presenterades idag så är det i alla fall helt uppenbart att Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna – helst utan att lugga Centern på sympatisörer – måste locka många, många fler väljare i nästa val för att en ny alliansregering ska kunna se dagens ljus. Men det är, som det ser ut i dag, osannolikt att det sker. Det är faktiskt inte osannolikt att både Kristdemokraterna och Miljöpartiet åker ur riksdagen och/eller att Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen. Fast det senare kommer inte att ske om Birgitta Ohlsson blir ny ledare för Liberalerna, eftersom Ohlsson många gånger tidigare tagit strid för feministiska hjärtefrågor.

Dagen har varit bra. Vår fantastiska granne Tord har fixat till detaljer på vår inglasade balkong; detaljer som han tyckte borde ha åtgärdats från början. När det var gjort upptäckte han att golvet sviktade i skarven mellan hallen och vardagsrummet. Efter ytterligare en timmes jobb var det också fixat. Mitt bidrag var att stå bredvid honom och möjligtvis räcka honom något verktyg då och då. Hur tackar man en sådan man för hans insatser? Särskilt som han inte vill ha något tack eftersom han är så ivrig att göra något bara för att ha något att göra. Nåja, vi hittar säkert på något.

I kväll har kompisen Janne och jag varit och tittat på presentationen av nya Mazda CX5. Jag är ju inte så lite såld på märket och på den modellen. Det var kul att se och klämma och känna på den nya modellen som har flera uppdateringar som jag uppskattar. En provkörning lär det väl åtminstone bli så småningom. Men det hastar inte. Vi var sannerligen inte ensamma som var där. Långt över 100 personer var där – de allra flesta ägare till en Mazda – och de fick bland annat veta att Gustafssons bil nu tas över av den tredje generationen Gustafsson. Det tycker jag är jättekul. Ett, som jag kan bedöma, välskött familjeföretag som rullar vidare. Gustafssons bil var ju det första företaget som började sälja Mazda i Sverige 1971.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.