Londondådet och valet

Sent i går kväll inträffade ytterligare ett terror- och vansinnesdåd i London. Tre män i en bil mejade ner människor på London Bridge och fortsatte sedan med att rusa ut och knivhugga människor. Polisen var snabbt på plats och åtta minuter efter det första larmet hade sju personer dödats av de tre och ett 50-tal skadats. Då hade polisen även skjutit ihjäl de som genomförde attacken.

Det finns inte någon som helst möjlighet för samhället i form av polismyndigheter att skydda befolkningen från sådana här dåd. Terrorister – enskilda eller i grupp – kan när som helst få tag på en bil eller lastbil och köra på en massa människor. Enstaka knäppskallar utan någon koppling till terroristnätverk kan också göra det. Helt säkert finns det flera sätt att döda och skada många människor.

Situationen i England är onekligen lite speciell eftersom det är parlamentsval på torsdag. Självklart kommer gårdagsnattens dåd att spela in på valresultatet. Under de sista dagarnas valkampanj kommer debatten att handla mycket om trygghet och säkerhet. Opinionsmätningarna visar att Labour har knappat in på Tories och det är enligt någon undersökning bara en enstaka procent som skiljer partierna åt. Hur opinionen förändras återstår att se. Dock tycks det inte bli den klara seger för Tories som premiärminister Theresa May nog hoppades på när hon utlyste valet. Det gjorde hon framför allt för att få ett klart mandat inför de Brexit-förhandlingar som väntar.

Dagen har varit god. Med stort intresse läste jag bland annat DN:s långa reportage om den Nationella insatsstyrkan inom polisen. Poliserna som ingår i den lär klara det mesta när det handlar om rent fysiska insatser. Men det som är så talande för de få som väljs ut och klarar kraven är att de också mentalt är tränade för de mest varierande insatser. Detta senare anser jag vara kanske den viktigaste egenskapen som de har. Och som skiljer ut dem till att verkligen vara en elitstyrka. Det skulle vara intressant att veta mer om hur de jobbar och i vilka situationer som de sätts in, men det är – gissar jag – en smula hemligt. På samma sätt som poliserna som ingår i styrkan har skyddad identitet.

Under eftermiddagen for vi iväg till Sunnanå. Vi hade blivit bjudna att hälsa på goda vännerna Thomas och Anette. Där stundade god mat och både goda och roliga samtal. Och så fick vi heja på lilla Lova, som är 15 månader och som är hur gullig som helst. Fast mitt skägg hade hon respekt för. För det kan väl inte vara något annat som gjorde henne misstänksam mot mig..?

Som sagt en bra dag var det. I morgon stundar vardag innan det blir nationaldag. Vi får tro att kommande dagar också .blir fina och bra

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.