Varför gör han så?

Det kan inte stå riktigt bra till i huvudet på USA:s president Donald Trump. Två gånger på två dygn har han kritiserat borgmästaren i London, Sadiq Khan. Anledningen till kritiken är Khans uttalande efter det senaste terrordådet i London. Khan sade då att Londonborna inte behöver känna oro på grund av den stora polisiära närvaron i stan.

I en tweet strax efter dådet skrev Trump på Twitter: ”Minst sju döda och 48 skadade i terrorattack och Londons borgmästare säger att det ’inte finns anledning till oro!” En talesperson för borgmästare Khan svarade att Khan har viktigare saker att göra än att besvara dåligt underbyggda tweetar som rycker hans yttranden ur sitt sammanhang. På detta svarade Trump att det är en patetisk bortförklaring som medierna försöker sälja in.

Trumps angrepp på Londons borgmästare har föranlett Englands premiärminister Theresa May att offentligt ta borgmästaren i försvar mot Trumps angrepp. Dessutom, vilket kanske får Trump att tänka efter, ger USA:s samlade borgmästarkår – samlade i en organisation som heter USCM (United States Conference of Mayors) – sitt stöd till kollegan i London genom uttalandet: ”USCM står enigt bakom Londons borgmästare Sadiq Khan och stadens invånare. Vi framför våra kondoleanser till familjer och nära och kära till de dödade.”

Varför noterar jag detta? Ja, den första reaktionen är förstås vad i hela friden och i hela världen USA:s president har med saken att göra? Normalt hade väl varit att beklaga dådet och ge sina kondoleanser till de drabbade och deras familjer samt stöd till myndigheterna som genom dådet har fått nya trådar att dra i för att nysta upp terrornätverk. Nej, i det läget ger sig Trump på att angripa borgmästaren för ett uttalande som – som sagt – ryckts ur sitt sammanhang.

Varför reagerar Trump så? Ingen vettig människa kan nog begripa det. Kanske därför att borgmästaren har det namn han har, vilket Trump måhända tolkar som att han är invandrad till Storbritannien? Kanske därför att Trump ivrigt försöker få igenom sitt inreseförbud till USA för personer som kommer från sex arabstater – Irak undantogs i det senaste förslaget som stötte på patrull, men som nu ligger i USA:s Högsta domstol för avgörande.

I alla händelser är Trumps reaktion oerhört svår att förstå. I min begreppsvärld hoppas jag på att Trump inte kommer att kunna fullgöra sitt mandat under kommande år. En människa som han borde inte och ska inte sitta i en position som ger en sådan makt som presidentposten i USA ger.

Det känns i dag att dagen har varit en klämdag. Den har varit lugn och stilla. Regnet som fallit och faller behövs. Ja, både här och framför allt längre ner i landet behövs det mycket regn i sommar. Rent av så mycket att man skulle kunna önska sig ett stilla duggregn mest hela sommaren från Skåne upp till Dalarna och Västernorrland. Detta för att fylla på grundvattennivåerna.

Men i morgon blir det soligt. Dottern ska ställa ut en del av sin konst på den konstutställning som alltid arrangeras i Sundsvall under nationaldagen. Jag hoppas verkligen på att hon får något sålt. Det är hon så väl värd.

Vad vi hittar på här hemma återstår att se. Kanske, kanske blir det ett besök i Bonnstan eller någon utflykt någonstans. Ett besök är dock inplanerat för att gratta ett par som alldeles nyss har fått en liten pojke. Det ska bli kul.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.