Valet klart i Frankrike

Så är ännu en vecka lagd till handlingarna. Den avslutades i dag med första omgången av valet till den franska Nationalförsamlingen. Enligt prognoserna kommer det nya partiet La République en marche, LREM, få en stor egen majoritet. Det är synnerligen uppseendeväckande. Partiet bildades i april förra året och var då den nyvalde presidenten Emmanuel Macrons parti. Få trodde att han för fem veckor sedan skulle bli president och det var nog ingen som riktigt hade räknat med att hans parti skulle gå så bra i dagens val. Nu återstår förvisso andra omgången av valet nästa söndag. Då ställs två kandidater mot varandra i de valkretsar där ingen kandidat i dag fick mer än 50 procent av rösterna. I många fall handlar det då om en kandidat från LREM – som i dag fick flest röster – mot den kandidat från de andra partierna som fick näst flest röster.

Framgången är extrem – om den håller genom den andra valomgången. För att få majoritet i parlamentet krävs 289 röster och i dag pekar prognoserna på att LREM får mellan 400 och 440 mandat. Republikanerna eller det som kan sägas vara det konservativa partiet halveras till ett prognostiserat resultat mellan 95 och 132 mandat, vilket är en halvering av platserna i dag. Socialistpartiet, ett av de traditionellt stora partierna i Frankrike under lång tid, raderas i stort sett ut. För fem år sedan fick partiet 280 mandat. Nu beräknas partiet få 20.

Allt talar med andra ord för en mycket stabil egen majoritet för LREM. Det är naturligtvis bra utifrån aspekten att presidenten av allt att döma kommer att få igenom sin politik som är tänkt att reformera Frankrike och inte minst då för att få fart på den franska ekonomin. Då behövs en stabil regering som har stöd av parlamentet. Fransmännen har ju tidigare gjort sig kända för att kunna låsa varandra inom politiken så att inte mycket har hänt. Protester och strejker mot förslag och beslut har inte sällan varit spektakulära och ”skrämt” politiker och partier till underkastelse mot en högljudd allmän opposition.

Så blir det inte nu. Oppositionen och allmänheten må protestera i högan sky, men politiken kommer att kunna genomdrivas. Det är bra för landet och landets utveckling – som det verkar vara i dag. Dock kan det finnas skäl till att ändå höja ett varningens finger. Emmanuel Macron, som under sina första veckor vid makten tydligt markerat mot andra världsledare som Donald Trump i USA och Vladimir Putin i Ryssland, kan om en tid få för sig att även han kan göra lite som han vill. Det vill säga – han riskerar, sitt socialliberala och demokratiska sinne till trots, att ramla mer i samma slags tunna som Trump och Putin befinner sig i.

Vi får hoppas på att han under sin tid som president håller fast vid de demokratiska värderingar han har och att han fortsätter att hårt arbeta för EU:s utveckling i nära samarbete med Merkels Tyskland samt att han sin majoritet till trots fortsätter att lyssna till den lilla oppositionen som kommer att finnas.

Nog om detta och nu över till något av min dag. Den har varit fokuserad på lite administrativt jobb samt mer på fotboll. Sunnanås damer spelade ju hemma mot Umelaget Mariehem och vann med 2–0. Det tycker jag var roligt. Det är kul att se hur laget växer och blir bättre för varje match. Visst kan det väl hända att laget får någon reaktion någon gång, men det står utom allt tvivel att tränare Jenny Svanberg lyckats väldigt bra med att skapa ett väl fungerande lagbygge med de många gånger väldigt unga spelarna.

Maya Pitts snurrar upp Mariehemsförsvaret. Foto: Ola Theander

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.