Finland och Ryssland

Så blev det plötsligt en regeringskris i Finland. För i dag avgick regeringen där. Regeringen har suttit i två år och i den har Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna ingått. Centerns Juha Sipilä har varit statsminister. Krisen uppstod i samma ögonblick som Sannfinländarna vid sin kongress i helgen i Jyväskylä valde en ny ordförande efter Timo Soini som lett partiet i två decennier. Ny ordförande blev Jussi Halla-aho, som är EU-parlamentariker och tidigare dömd för hets mot folkgrupp. Sannfinländarna är från och med helgen ett främlingsfientligt parti.

Sedan statsminister Sipilä och finansminister Petteri Orpo i dag på morgonen talat med Jussi Halla-aho stod det klart att regeringen inte skulle kunna fungera eftersom värderingarna är så väsensskilda mellan å ena sidan Centern och Samlingspartiet och å den andra sidan Sannfinländarna. Jussi Halla-aho ville dessutom sitta kvar i Bryssel och verka därifrån.

Det som nu händer är att Centern och Samlingspartiet för samtal med Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna om att de ska ingå i en ny regering. Vi får se hur det går. Personligen tror jag att en sådan konstellation kommer att fungera väl; Finland har en lång och god tradition av koalitionsregeringar där förmågan att nå konsensus varit väl utvecklad. Så blir det också denna gång, om min känsla är riktig.

Det har varit stora demonstrationer i Ryssland i dag. Demonstrationerna riktade sig mot korruptionen i landet och var självfallet en stark indirekt kritik mot Putin-regimen. Organisatören av demonstrationerna, som var störst i Moskva och Sankt Petersburg, Aleksej Navalnyj, greps utanför sin bostad när han skulle fara iväg till demonstrationen.

Han var sannerligen inte ensam som greps. Det finns många olika uppgifter om hur många som har gripits i dag, men naturligtvis inte några officiella siffror. Polisen gick dock hårt fram och det uppges att minst 750 personer greps i Moskva och uppemot 900 i Sankt Petersburg. Totalt i landet sägs och tros mer än 2.000 personer ha gripits.

I dag har det varit Rysslands nationaldag. Demonstrationstillfället var med andra ord väl valt. Utrustningen som demonstranterna hade med sig var ryska flaggor – och plakat förstås som kritiserade den mycket utbredda korruptionen. En korruption som gjort den politiska ledningen och personer som står denna ledning nära till väldigt rika människor.

Samtidigt som polis och soldater grep och arresterade tusentals demonstranter stod president Vladimir Putin i Kreml och delade ut förtjänsttecken till den elit som demonstranterna kritiserad. I sitt tal vid detta tillfälle konstaterade Putin bland annat att landets demokratiska institutioner har förstärkts. Vilket förstås är ren lögn.

En växande underliggande opposition mot Putin och hans regim kan inte undertryckas hur länge som helst. Det sägs att Putin är väldigt populär hos det ryska folket, men undersökningarna som visar detta ska naturligtvis tas med en stor nypa salt. Eftersom Putin-regimen kontrollerar snart sagt allt vad som officiellt sägs, så är det givet att ledaren själv, Putin, ska sägas vara den populäraste politikern i landet.

Oppositionen växer emellertid och allt fler blir, de styrda medierna till trots, medvetna om hur illa landet sköts och hur ledningen berikar sig på folkets bekostnad. Vad detta kan leda till i samband med presidentvalet nästa år, återstår att se. Putins taktik att tysta oppositionella genom att fängsla dem eller att skrämma dem har varit framgångsrik hittills i bemärkelsen att oppositionen får allt svårare att nå ut. Men när tiotusentals och åter tiotusentals går ut på gatorna runt om i landets städer – ja, då blir det också allt svårare för Putin att sopa kritiken under mattan.

Nog om det. Det fantastiska ljuset under nätterna gör att åtminstone inte jag känner att jag har bråttom på dagarna. Därför blev det ytterligare ett sent inlägg. Men så får det bli. Dagen har ju varit så bra med en träningstimme på morgonen och administrativt jobb och inläsningar under dagen.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.