Så kul för Skellefteå

Vilken fruktansvärd brand som – fortfarande – härjar i höghuset i västra London. Branden utbröt strax efter klockan ett under natten till onsdagen. Huset har 24 våningar och ungefär 120 lägenheter. Det uppges ha bebotts av mellan 400 och 600 personer. Hittills har tolv personer bekräftats omkomna i branden. 68 personer är skadade varav 18 mycket allvarligt. Myndigheterna befarar att många fler har omkommit i branden.

Fruktansvärda scener utspelade sig. Branden spred sig överraskande snabbt uppåt i huset längs husets utsida. Vittnen har sett personer – vuxna och barn – stå i fönstren och vinka efter hjälp. Men inga stegar räcker så högt. Troligtvis är dessa personer omkomna.

Orsaken till branden och till det väldigt snabba förloppet är okänd. Det spekuleras i att den alldeles nya fasadbeklädnaden inte varit brandsäker utan tvärtom bidragit till den snabba spridningen. Byggbolaget som utfört fasadjobbet förnekar detta och säger att jobbet har gjorts enligt alla gällande bestämmelser. Tids nog ges facit på alla de frågor som ställs och tids nog står det klart hur många som omkommit.

I dag blev det en glädjande nyhet för Skellefteå när civilminister Ardalan Shekarabi kom hit och talade om att regeringen flyttar en statlig myndighet till stan. Flytten ska vara klar i september nästa år. Det är Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd som kommer hit och det är första gången som regeringen utlokaliserar en statlig myndighet till en stad som inte är en residensstad. Utifrån den aspekten kan Skellefteå var glad och stolt.

I dag arbetar 15 personer på myndigheten som i princip – om jag har förstått det rätt – ska arbeta för att barn ska ha det bra. Jag är nog inte ensam i Skellefteå om, att innan beskedet kom, att vara totalt omedveten om att denna myndighet existerade. Jag tror faktiskt inte att någon i kommunen har känt till den. Kanske bara ett fåtal i bästa fall.

Så med det perspektivet är det sannerligen inte någon ”tung” myndighet som får sitt nya säte i Skellefteå. Men strunt i det en dag som denna. En myndighet lokaliseras hit och det blir åtminstone 15 statliga jobb som flyttas hit. Nu blir det intressant att se hur många av de anställda på myndigheten som väljer att följa med; självklart får de erbjudande om detta. Om de inte gör det måste nyrekrytering ske och det kan förstås öppna möjligheter för personer i Skellefteå att söka tjänsterna.

Bäst vore förstås om dagens anställda på myndigheten väljer att ta klivet norrut. Nu är det inte så lätt gjort. Inte sällan arbetar båda vuxna i en familj och barnen går i skola. Det är inte lätt att rycka upp en familj från deras vardag för att följa med sin arbetsgivare. Därför, tycker jag, borde Skellefteå kommun i samarbete med representanter för näringslivet redan nu ta ett samtal med de anställda på Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (förkortas myndigheten MFF som fotbollslaget?). Vad jobbar deras respektive med och finns det jobb för dem här uppe hos oss? Hur gamla är barnen? Vilket behov av utbildning och stöd behövs för dem? Hur bor de och hur vill de bo om de flyttar upp?

Genom att kartlägga behoven och klarlägga förutsättningarna – inte minst ekonomiskt – så ökar väsentligt chanserna och möjligheterna att de anställda flyttar upp till oss. Det berikar vår kommun och det innebär att myndigheten inte tappar tempo i det den gör. Vad det nu är..?

Min dag har varit utomordentligt god. Främst och framför allt därför att jag under ett par timmar fick möjlighet att umgås med goda vännerna och där bjöds på gott och trivsamt samtal samt en sillunch. En första spackling har gjorts på balkongen och en andra sådan sägs bli gjord i morgon. Förhoppningen är att balkongen ska vara helt klar före midsommar och det vore naturligtvis fantastiskt kul. Undrar om vi hinner kika ut och skaffa möblemang till dess också.

Lite amatörmässig administration, inläsningar och annat fick dagen att gå i behagligt tempo. I morgon ska jag sätta färg på tillvaron – och mig själv – igen.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.