Chickenrace i riksdagen

Alliansen drog igång ett så kallat chickenrace i dag. De fyra borgerliga partierna som nu trevande försöker återuppliva Alliansen enades i riksdagens finansutskott om ett yttrande som Sverigedemokraterna ställde sig bakom. Yttrandet innebär i praktiken att riksdagen uppmanar regeringen att drar tillbaka sitt förslag om de så kallade 3:12-reglerna för fåmansbolag, införande av en så kallad flygskatt samt justeringen av brytpunkten, som innebär att fler får betala statlig skatt.

Allianspartierna säger sig dessutom vara beredda att följa upp detta förslag med att i riksdagen försöka stoppa skattehöjningarna genom att exempelvis begära en misstroendeförklaring mot framför allt finansminister Magdalena Andersson (S). Detta om inte regeringen drar tillbaka förslagen.

Detta är Självklart en upptrappning av den konflikt som tidigt kunde anas när förslagen först presenterades och som de fyra borgerliga partierna då spontant sade nej till. Nu har detta nej konkretiserats i ett yttrande från riksdagen till regeringen. Genom att Sverigedemokraterna ställer sig bakom yttrandet har oppositionen majoritet i denna fråga.

Vad det hela resulterar i återstår att se. Finansminister Magdalena Andersson säger varken bu eller bä på frågan om regeringen kommer att dra tillbaka förslagen utan hänvisar till hur budgetförslaget kommer att se ut när det väl presenteras. Står regeringen fast vid de förslag som presenterats är risken stor för att det uppstår en regeringskris. Regeringen kan då välja att avgå, vilket teoretiskt skulle öppna för att de borgerliga partierna tar över regeringsmakten. Ett nyval skulle också kunna utlysas, men det är mindre sannolikt eftersom det då bara återstår ett år till ordinarie val.

Ett tänkbart resultat av en misstroendeförklaring är att regeringen avgår, men att den sedan efter sonderingar med talmannen får fortsätta, måhända med en till vissa delar förändrad bemanning. Och att den regeringen i så fall får finna sig i att regera med en budget som i alla fall inte innehåller de tre skattehöjningarna. Att de fyra borgerliga partierna tar över regeringsmakten är inte sannolikt eftersom den då skulle vara helt beroende av Sverigedemokraterna, vilket Centern och Liberalerna motsätter sig.

Det så kallade chickenrace som jag talade om i början består i vilken av parterna – riksdagens majoritet i form av allianspartierna och Sverigedemokraterna eller den rödgröna regeringen – som ger efter. Kommer allianspartierna att behålla enigheten eller kommer regeringen att ge efter på en eller ett par eller alla tre skattehöjningarna? I det rådande parlamentariska läget är det nog mest sannolikt att det kommer att ske en del så kallade hemliga förhandlingar som utmynnar i en kompromiss som allianspartierna – eller några av dem –och regeringspartierna kan acceptera. Och efter en sådan kompromiss är det väl dags för partierna att börja vässa vapnen inför nästa års val och till den valrörelse som väntas ta en försiktig början i samband med årets Almedalsvecka.

I dag blev det helt klart. Hovrätten för övre Norrland meddelade att den livstidsdömde Kaj Linna, som dömdes för det så kallade Kalamarksmordet utanför Piteå 2004, helt frikändes. Det är en seger för rättvisan och det som nu väntar är rimligtvis ett ordentligt skadestånd till Linna. Självklart kan inte pengar ersätta 13 år i fängelse, men lite plåster på såren blir det onekligen. Hovrättens friande dom innebär också att den eller de som utförde mordet fortfarande går fri/fria.

Personligen är jag så nöjd och glad över dessa fina dagar som vi har haft. Det är, tycker jag, en fantastiskt god känsla att uppleva värme, sol i bästa fall och så ljuset förstås. Jag ska försöka minnas dessa dagar när det drar ihop sig till minusgrader och snö. Det har varit målning för min del i dag, men jag avvaktar förmodligen med mer sådant jobb till nästa vecka. Sedan har jag pysslat med inläsning och lite annat som fått timmarna att gå.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.