200 miljoner räcker inte

Så blev bilen ren. Åskregnet som for förbi och gjorde luften frisk och fin spolade också bilen fri från det gula pollen (?) som tänkt bilen de senaste dagarna. Regnet var välbehövligt och kanske kommer det ytterligare någon skur under kvällen och natten. Men så där väldigt mycket regn kom det inte, även om det verkade så när åskbyn drog förbi. Det kan ju falla olika mycket på olika platser.

Att döma av Baldergymnasiets vädersajt så kom det bara 3,6 millimeter regn under skuren i dag. Det tycker jag låter lite. Hittills i juni har det kommit 8,1 millimeter och hittills under året 78 millimeter. Förmodligen är det alldeles otillräckligt för att fylla på grundvattennivåerna.

Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin, som också är ett av språkrören i Miljöpartiet, är det bara 14 av landets 290 kommuner som har normala grundvattennivåer. Det sade han vid sitt traditionella sommartal på hemorten Vittsjö i Skåne i dag. Lämpligt nog hade han språkrörskollegan och vice statsministern Isabella Lövin och miljöminister Karolina Skog med sig. För i samband med talet berättade Fridolin att regeringen i höst anslår 200 miljoner kronor till lokala åtgärder för att återskapa våtmarker. Ja, 170 miljoner kronor går till det och resten till att bättre än nu kartlägga den klart kritiska situationen med allt lägre grundvattennivåer.

Situationen är sannerligen inte ny. I södra delarna av landet samt i Mellansverige har det länge varit problem med vattenförsörjningen. Inför den här sommaren kan läget bli kritiskt på många håll. Redan i början av maj var det flera kommuner och län, inte minst Örebro län, som hade infört bevattningsförbud för att begränsa vattenkonsumtionen. På nyheterna i dag ser jag att de planer som jag i ett annat sammanhang skrivit om för flera år sedan, nu har kommit närmare ett förverkligande. Örebro planerar nämligen att via en pipeline ta vatten från Vättern. Det är ett samverkansprojekt eftersom det är fler kommuner på vägen från Askersund till Örebro som behöver säkra sin vattenförsörjning. 3,5 miljarder kronor beräknas en sådan investering gå på i dagsläget.

I det perspektivet kan regeringens satsning ses som marginell. Att återställa våtmarker lite här och där ute i kommunerna kostar självklart pengar och det är förstås osäkert till hur många våtmarker som kan återställas och hur stora de blir. På marginalen blir det säkert en förbättring just där dessa åtgärder vidtas, medan läget förblir fortsatt kritiskt på alla andra platser. Ändå får man väl konstatera att de 200 miljonerna är ett sätt att uppmärksamma situationen.

Vad som behöver göras i övrigt förutom att återställa våtmarker i en stor omfattning är det nog ingen som riktigt vet. Att begränsa konsumtionen är förstås en annan åtgärd som rimligen ger omedelbara konsekvenser i form av lägre konsumtion. Detta förutsatt att konsumenterna rättar sig efter uppmaningarna att spara vatten.

Ett, som jag ser det, givet inslag att säkra vattenförsörjningen är att bygga upp avsaltningsanläggningar från vilka vatten kan distribueras på olika sätt. Vi kan ju inte förlita oss på att sommaren kommer att bjuda oss på ett fint regn varje dag och varje natt, vilket nog skulle behövas för att grundvattennivåerna ska höjas. Ett sådant regn, önskvärt ur just denna aspekt, skulle emellertid ställa till på andra sätt för lantbrukarna exempelvis och för alla dem som arbetar i turistnäringen.

Nej, nog ordat om detta. Dropparna faller utanför fönstret nu och jag är glad för det. Det kanske blir någon eller några millimeter till. Dagen har varit god och trevlig. I morgon kanske jag får något gjort också. Den där målningen jag håller på med måste ju förr eller senare slutföras. Helst förr…

 

 

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.