Mindre egen majoritet

Andra omgången av det franska parlamentsvalet orsakade inte någon rusning till vallokalerna precis. Enligt uppgifter i samband med att vallokalerna stängde har bara 35 procent av väljarna bemödat sig om att rösta. De undersökningar som gjorts under dagen visar att president Marcons parti, LREM, får 361 mandat av de 577 platserna som finns i parlamentet. En absolut majoritet med andra ord. Det bör ju Emmanuel Marcon vara nöjd med trots att många trodde att hans parti skulle få uppåt 440 mandat.

Socialistpartiet är en av de stora förlorarna i valet. Det partiet ser ut att tappa cirka 250 (!) mandat. Republikanerna tappar också, liksom Nationella fronten. Det senare partiet kommer bara att få åtta mandat och det är förstås en ordentlig knäpp på näsan för partiledaren Marine Le Pen, som ett tag hoppades på att bli president.

Jag är glad över att LREM:s majoritet ändå begränsades. Som jag skrev för en vecka sedan så finns det en risk för att den nye presidenten med en alltför stor majoritet skulle bli fartblind och tro att han skulle kunna lite som han ville. Ungefär hälften av de nyvalda parlamentarikerna i hans parti har ingen tidigare politisk erfarenhet och är förstås en utmaning för Macron, det också.

Antingen blir det så att dessa politiska noviser böjer sig för allt som partiets ledning dikterar eller så blir det så att många av dem efter ett tag kommer underfund om att den politik som de ska företräda kanske inte är den bästa för landet. Det finns också en risk för att framtida demonstrationer mot föreslagna reformer påverkar dessa noviser mer än de påverkar dem som redan lärt sig att stå emot en opinion. Om det nu finns några sådana politiker…

I Portugal härjar flera svåra skogsbränder just nu. Ingen vet exakt hur många som har dött, men det talas om ett 60-tal personer. De har mött sitt fruktansvärda öde, som alltid vid bränder, när de fångats i sina bilar, som fattat eld när branden strukit över trafikerade vägar. Detta visar i sin tur med vilken otrolig hastighet som branden har spridit sig. Från grannländerna, inte minst från Spanien, kommer nu hjälp i form av speciella flygplan som vattendomar brandhärdarna. Vi hoppas och vill tro att brandbekämpningen blir framgångsrik och att bränderna inte kräver fler offer.

Dagen har varit god. Under dagen siktade jag in mig på Sunnanådamernas hemmamatch på Electrolux Home arena mot Umedalen. Det var lite trögt under första halvlek, men Sunnanå vann till slut med 2–0 och det är jag glad för. Naturligtvis. Det är ju alltid roligare med en vinst än med poängtapp. Två matcher till blir det för laget innan de får ta semester.

DSC05213.JPG

I morgon blir målning, ser det ut som.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.