Skäl att tänka till

Den officiella siffran över antalet omkomna i den katastrofala höghusbranden i London förra veckan är 79. Nu kommer uppgifter om att antalet dödsfall måste vara flera hundra. I huset bodde officiellt omkring 600 personer. 150 räddades och fortfarande saknas väldigt många.

I dag tror man med en viss sannolikhet vad det var som gjorde att branden fick ett så oerhört snabbt förlopp. Allt talar för att det var isoleringen som spred branden. De lokala myndigheterna bestämde sig i fredags kväll för att evakuera de boende i fem höghus, som har en liknade fasadbeklädnad som det höghus som brann i förra veckan. Ytterligare höghus i London, 27 stycken enligt regeringen, har inte genomgått säkerhetstester.

Det är inte så lite intressant det som nu kommit fram. Den isolering som det talas om är cellplast eller kanske mer känt som frigolit. Det är stora plattor som är billigare i inköp och lättare att hantera än annan isolering. Denna isolering är populär att använda även i Sverige. Den är godkänd som byggmaterial och om isoleringen görs på rätt sätt så ska det inte innebära någon ökad brandrisk.

SVT har dock gjort en undersökning som visar att åtminstone tio storbränder i Sverige kan kopplas till just denna typ av isolering. Alla dessa tio bränder karaktäriserades av det mycket snabba förloppet av branden. ”Kommer branden åt isoleringen är det kört”, säger Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, till SVT.

Jag tycker att det låter farligt ändå, även om materialet är godkänt enligt konstens alla regler. Nu är det väl så i praktiken att i princip ingenting är hundraprocentigt brandsäkert. Den där vanliga isoleringen som väl bland annat innehåller glasull (det kliar alldeles väldigt av den i alla fall) vet jag inte hur brandresistent den är. Och i alla gamla hus är det väl spån som är isoleringsmaterial mellan våningar och i väggar. Det står garanterat inte emot några bränder.

Nu ska man väl inte oroa sig i onödan. Här i världen finns det ju så mycket att oroa sig för och man skulle väl bli tokig om man gick omkring och kände sig rädd för allting. Men nog borde det väl vara en god idé för alla dem som bygger nytt eller bygger om att tänka till en gång extra på vad det är man bygger med. Och hur man bygger.

Efter detta förnumstiga råd från en genuin amatör, så är det väl läge att ge en mycket kort sammanfattning av dagen. Den var god. Visserligen blev det en tidig morgon, men under dagen var hustrun och jag ut i en del affärer för att kolla vad det finns för möbler som vi kan sätta på balkongen. Den har blivit så fin nu när den är utbyggd och inglasad och då vill vi ha skapligt möblerat där också.

Vi skannade av marknaden en smula, men flera affärer var förstås inte öppna varför jakten på lämpliga stolar och ett bord fortsätter till veckan.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.