Välkommet initiativ

Det kommer ju att bli strid om skatterna i riksdagen så småningom. De fyra borgerliga partierna har med stöd av Sverigedemokraterna sagt sitt om regeringens förslag att höja och införa tre skatter. De kommer inte att godkänna detta och det som i förlängningen hotar är en misstroendeförklaring mot – kanske – finansminister Magdalena Andersson. Allt är dock mycket osäkert. Partierna som utgör en majoritet i just denna fråga är inte överens om särskilt mycket annat än just att de är emot dessa skatter.

Tids nog får vi se vad som händer. Spekulationerna kan vi spara. Men när det talas om skatter så presenterades en intressant debattartikel i Dagens Nyheter i dag. Det var Karin Pilsäter, skattepolitisk utredare på TCO, och Mikael Sandström, chefsekonom på TCO, som författat artikeln.

De två utgår från det som de karaktäriserar som kärnproblemen – den stora skillnaden mellan beskattning av arbetsinkomster och kapitalinkomster samt att nuvarande skatteregler gynnar skuldsättning och det både för personer och företag. Ur dessa kärnproblem skapas en rad andra problem.

Pilsäter och Sandström är less på skattefrågorna har ”blivit tillhyggen i en politisk gyttjebrottning”. De efterlyser en samsyn om problemen och därmed också om den grund på vilket skattesystemet ska vila. En sådan grund ska i sin tur se till att skatterna finansierar offentliga åtaganden samtidigt som det gagnar tillväxt och konkurrenskraft.

Det som de båda debattörerna är ute efter är en ny så kallad århundradets skattereform. En ny – ja, en sådan har träffats tidigare. Det var 1989 som regeringen Ingvar Carlsson och dåvarande Folkpartiet (idag Liberalerna) kom överens om att sänka marginalskatterna och begränsa ränteavdragen. Denna reform var ytterligt positiv för svensk ekonomi, men det dröjde i och för sig inte särskilt länge förrän regeringarna började göra förändringar som i dag har formats till ett nytt stort lapptäcke.

Så visst är det dags att försöka få fram en ny skattereform. I det debattläge som råder är det helt osannolikt att partierna på båda sidor av blockgränsen ska kunna sätta sig ner och börja prata om en skattereform. Det arbetet får nog anstå i drygt ett år till efter valet; valresultatet kan komma att ruska om en del partier. Dessutom hinner mycket hända med och inom ekonomin under tiden fram till valet som förändrar förutsättningarna och kan få politikerna att tänka i lite större banor. Dividerandet om skatter hit och skatter dit är tekniskt och förmår verkligen inte att engagera väljarna på det sätt som politikerna tycks tro. Tvärtom.

Förra gången när det begav sig spelade TCO en stor roll för att skattereformen verkligen blev av. Förhoppningsvis kan initiativet som togs med debattartikeln leda till ett liknande resultat. Jag har ett vagt minne av att då, när jag arbetade som politisk redaktör på Västerbottens-Kuriren, välkomnade TCO:s tankegångar. När reformen var ett faktum hade jag flyttat söderut till Sundsvalls Tidning och fick där applådera resultatet av förhandlingarna.

Min dag i dag har varit bra. Jag har skrivit till en bit in på eftermiddagen och därefter har jag pysslat med finputsning av detaljer på den nu inglasade balkongen. I morgon lär det bli målning igen; det är ju två vändor kvar med det innan jag har fullgjort mitt åtagande.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.