Lyfter de äldre

Att partiledaren för Kristdemokraterna – Ebba Busch Thor – är ung ska väl inte ligga henne i fatet när hon som i dag i Almedalen pläderade för partiets politik för samhällets äldre. I och för sig har KD alltid haft en del av sitt partiprogram som riktat sig mot de äldre och deras situation. Detta har dock inte kommit fram i debatten särskilt väl. Så i dag tog partiledaren Busch Thor ett, som man säger, omtag i frågan.

Hon utlovade satsningar på de äldre i form av en äldreboendemiljard om alliansen vinner valet nästa år. Denna miljard ska gå till kommuner som erbjuder sina äldre platser i boenden i tid, dvs inom tre månader efter beslut. Men Busch Thor talade även om höjda bostadstillägg, en äldreboendegaranti för alla som fyllt 85 år och ökat statligt stöd vid byggen av äldreboenden.

Det är bra att dessa frågor lyfts fram. Utvecklingen under de senare åren har ju visat på att antalet platser i äldreboenden har minskat. I alla fall relativt till ökningen av de som räknas till äldre. I stället väljer kommunerna att satsa på hemtjänsten, som är billigare, men som även i de flesta fall inte ger de äldre den trygghet som de oftast söker och vill ha.

Att lyfta frågor som berör de äldre är ett, som jag ser det, smart grepp. Ämnet sticker ut från den vanliga debatten om skatter hit och dit och upp och ned, om trygghet och om vem som vill mest och bäst när det gäller att skapa förutsättningar för nya jobb samt förstås om hur integrationen ska kunna förbättras. De äldre, det vill säga de som uppnått pensionsåldern, uppgår i runda slängar till en femtedel av befolkningen och en ännu högre andel av väljarna.

Visserligen är det så att alla dessa äldre inte så gärna själva rubricerar sig som äldre. Även om alla vi äldre känner oss och är friskare längre upp i livet och därmed klarar oss bättre själva, så kommer krämporna smygande. Förr eller senare hamnar de flesta i en situation när det blir ogörligt att bo hemma. Kanske i djup och oönskad ensamhet. Då måste det finnas platser och boenden och – personal.

Det skulle heller inte skada om Ebba Busch Thor i sitt partis äldrepolitik anammar och ansluter sig till de krafter som önskar en omarbetning av pensionssystemet, som inte ger alla pensionärer den inkomst som krävs för ett drägligt liv. De som framför allt förlorar på pensionssystemet är kvinnor som stannat hemma med barn oftare och mer än männen och som oftare än männen är hänvisade till deltidsjobb.

De fyra allianspartierna har uppenbarligen som målsättning att försöka maka sig närmare varandra inför valet nästa år. Nu presenteras förslag som ska minska brottsligheten och öka tryggheten. Det ska ske genom ökad kameraövervakning, fler och bättre betalda poliser samt skärpta straff. Jo, jo – det är inte mycket i det förslaget som skiljer sig från vad statsminister Stefan Löfven talade om under politikerveckan i Järva nyligen. Så inte verkar allianspartiernas förslag vara något som sticker ut särskilt. Snarare en anpassning till det som det talats om under en längre tid och den anpassningen kan i och för sig komma väl till pass efter valet om det blir ett resultat som resulterar i att det bästa regeringsalternativet är en regering över blockgränserna.

Min dag har varit bra. Jag har börjat måla möbler och jag har läst en bok som fångade mig så pass att jag missade en promenad i det relativt fina vädret. Får väl vänta med den promenaden till dess att det blir lite varmare i luften. Kanske.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.