Trump och Fridolin

Så är G20-mötet i Hamburg över för den här gången. Jag tror att de flesta av deltagarna var besvikna över att länderna inte blev överens om en klimatpolitik som kan föra världen mot en utveckling där den globala uppvärmningen inte blir så katastrofal som kan befaras. USA och dess president Donald Trump har ju hoppat av Parisöverenskommelsen och uppenbarligen är det ett beslut som han står fast vid. Glädjande nog var tydligen alla de övriga överens om att stå fast vid vad som då överenskoms.

Donald Trump fick hård kritik av en del utomstående när han vid två tillfällen lämnade förhandlingarna för att delta i bilaterala möten med andra deltagare. Även om han inte kritiserades av deltagarländernas representanter så blev de överraskade när Trump lät sin dotter Ivanka Trump företräda honom. Kritikerna menar att Trump uppträder som en diktator som låter sina barn företräda honom när han för tillfället inte kan vara närvarande.

Det ska bli intressant att se fler reaktioner på detta. Förhoppningsvis fortsätter kritiken mot honom för detta. Om det nu inte har blivit så illa att det blir en första våg av kritik och sedan ingenting mer eftersom världen nu har börjat vänja sig vid Donald Trumps märkliga agerande i många situationer.

På tal om klimat som var det också något som engagerade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin när han talade i Almedalen i dag. Han kritiserade de övriga partierna för att de inte tagit upp klimatet särskilt mycket – om ens alls. Själv spelade han under dagen ut det onekligen annorlunda budskapet att Miljöpartiet vill göra städerna säkra för barn. De ska få lära sig cykla i skolan. Han vill ha som ett nationellt mål att alla tolvåringar ska känna sig så trygga att de kan cykla till skolan.

Han vill ha färre parkeringsplatser i städerna för att på det sättet minska bilismen i tätorterna och han vill ge arbetsgivare möjlighet att skattefritt tillhandahålla cyklar till sina anställda. Det är förslag som inte kostar stora pengar, men som vilar gott på den miljöpolitiska grunden. Om de tas emot väldigt positivt av väljarna och om de kan få väljarna att strömma till partiet är väl mer tveksamt.

I dag har det varit en god och fin dag. Vi shoppade till största delen inne i centrum i dag och det gick alldeles utmärkt. Det var verkligen inte mycket folk i rörelse där. Med rallycross i Klutmark, discgolftävlingar i Bergsbyn och beachsoccer i Boviken och dessutom ett väldigt fint väder var det kanske inte så konstigt att folk var någon annanstans. Ett par goda köp gjorde vi dock.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.