Hoppingivande demonstration

Det blev en mäktig demonstration för rättvisa i Istanbul i dag. 100.000-tals människor väntade på att oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu skulle komma fram efter den 25 dagar och 450 kilometer långa rättvisemarschen från Ankara till Istanbul. I och för sig var det nog inte många som trodde att Kemal Kilicdaroglu skulle komma fram. President Erdogan har ju gripit 10.000-tals människor som opponerat sig mot hans politik och långt över 100.000 människor har förlorat sina jobb eftersom de anses ha sympatier för Gülenrörelsen.

Men Kemal Kilicdaroglu kom fram och möttes med jubel och 100.000-tals människor som bar vimplar med ordet rättvisa på. President Erdogan kallade dem för terrorister och det visar med eftertryck vilken diktator han är. Det stora steget mot att utvecklas till diktator tog han för ett år sedan när upproret, som under några timmar såg ut som en militärkupp, slogs ned.

Det har spekulerats i att man kände till att upproret skulle ske och att man lät det ske för att snabbt kunna slå ner det. Därmed gav hafsig själv möjlighet att slå hårt mot Gülenrörelsen och därmed undanröja allt vad opposition heter.

Det hopp som man som demokrat kan ställa är att Kemal Kilicdaroglu genom den här rättvisemarschen har fått så mycket stöd av så många att Erdogan och hans regim inte kan fängsla alla som vill ha rättvisa. Om allt fler också i andra delar av landet vågar ansluta sig till den här rörelsen – och det är möjligt att så blir fallet eftersom Kilicdaroglus stöd är så stort att Erdogan inte kan röra honom – så finns det en möjlighet att kraven på förändringar blir så stora att Erdogan måste ge efter. Det är en förhoppning. Bara en förhoppning.

Det ligger inte i Erdogans natur att ge efter och därmed är det mycket som talar för att en stillsam folklig resning för och krav på rättvisa och demokrati så småningom kommer att vinna anklang hos militären som då i en kupp, vad annars, kan få bort Erdogan.

Vi får väl se vad framtiden erbjuder.

Min dag har varit mycket bra. Jag har skrivit och hoppas att få det accepterat och vi har varit ut till Skelleftehamn, bortanför avfarten till lotsstationen, för att sniffa havsluft. På vägen ut dit var det väldigt stora högar, små berg, av sprängsten i olika storlekar. Jag måste ha missat något, men förmodligen är det väl någonting på gång. Nu i skrivande stund lurar jag på om det är från Bolidens underjordslager som all denna sprängsten kommer. Jag får väl försöka undersöka närmare exakt vad som är på gång. Om nu något är det…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.