Förvånande passivitet

En fin dag börjar gå mot sitt slut. I stort sett den vanliga lunken med en tidig morgon, tidningsläsning, krysslösningar och så shopping samt pyssel för att få balkongen i ordning. Ingenting av detta gav anledning till klagomål eller sura miner, så då har dagen varit bra.

Under shoppingen träffade jag på Håkan Lindh. Det var väldigt länge sedan vi sågs och det var kul att växla några ord med honom. Det var ju nu ganska länge sedan som vi snackade när jag jobbade på Norran och han var dåvarande Folkpartiets gruppledare i kommunen.

På nyheterna presenterades uppgiften att ordföranden i Transportstyrelsen, Rolf Annerberg, i två års tid kände till att den dåvarande generaldirektören Maria Ågren lämnat ut it-tjänster till Tjeckien och Serbien som gjort att de som arbetar med uppgifterna får ta del av en lång rad sekretesskyddade uppgifter som är viktiga för vårt totalförsvar. Maria Ågren förlorade sitt jobb i januari i år på grund av detta och har nyligen fått ett strafföreläggande på 70.000 kronor. Strafföreläggandet innebär att ärendet inte går till åtal.

När det nu står klart att ordföranden i Transportstyrelsen känt till vad som hänt och inte på något sätt agerat – säkerhetspolisen inledde redan för två år sedan en granskning och rekommenderade starkt några månader därefter att outsourcingen skulle stoppas, vilket inte skedde. Ytterst märkligt är det också att inget utskott i riksdagen har fått veta något om vad som hänt och inte heller varför Maria Ågren plötsligt fick lämna sitt jobb.

Nu, mitt i sommaren, har en anmälan till konstitutionsutskottet lämnats in och den som ska granskas i en kommande undersökning och utfrågning är infrastrukturminister Anna Johansson (S). Det är förstås rätt att KU får tillfälle att se närmare på vad som hänt och det är alls inte otroligt att ministern får sig en ordentlig knäpp på näsan.

Det konstiga i sammanhanget är att Transportstyrelsen lät processen fortsätta utan att lyssna på vad säkerhetspolisen varnade för. Generaldirektören hade ju så uppenbart brutit mot gällande lagstiftning och jag tycker nog att ett sådant här fall borde ha gått till rättegång – nu när det har börjat nystas upp. Att förlora jobbet är en sak och att få betala 70.000 kronor i ett strafföreläggande är en annan sak. Men är det ”straff” som stadgas i lagen? Skulle vem som helst annan som med öppna ögon ger ut sekretessklassade uppgifter som kan hota landets säkerhet få samma behandling? Jag tillåter mig tvivla på det.

Jag ska inte bli mer långrandig om detta. Eller om något annat. Det är lördag kväll och ni har nog alla bättre saker att göra än att läsa blogginlägg. I morgon ska det bli en bra dag. I alla fall vädermässigt.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Förvånande passivitet

  1. Bo Fuhrman skriver:

    God fortsättning på sommaren. Gör Uppsala osäkert några dagar.

Kommentarsfältet är stängt.