Billig medicin botar fler

Dagens Nyheter har helt nyligen i kväll lagt ut en artikel på sin webbsida, som är intressant. Artikeln handlar om att det finns några godkända läkemedel för behandling av åldersförändringar av den gula fläcken i ögat. Mer eller mindre av en slump upptäcktes det att en cancermedicin gav god effekt på dessa förändringar. Läkemedelsföretaget, det amerikanska företaget Genentech tog då fram ett läkemedel som var väldigt likt det som redan fanns. Det blev också snabbt godkänt för just denna ögonåkomma, vilket det ursprungliga läkemedlet inte är.

Nu har det blivit så i våra landsting att ungefär hälften av dem – både Västerbotten och Norrbotten är med på den listan – använder det ursprungliga läkemedlet och det därför att det är så mycket billigare än det specialtillverkade och godkända läkemedlet. Det ursprungliga cancerläkemedlet kostar några hundralappar per dos medan det framtagna specialläkemedlet kostar 9.000 kronor per dos.

För ett landsting handlar det om stora pengar. I artikeln säger Per Pohjanen, överläkare inom Ögonsjukvård i Norrbottens läns landsting, att man inte räknar pengarna som kan sparas utan i stället att för varje öga som behandlas med det dyrare läkemedlet så får ”15-20 ögon stå tillbaka”.

Läkemedelskostnaderna är alltid en källa till diskussion och debatt inom landstingen. Det finns många läkemedel som är jämbördiga i sin effekt, men det kan skilja väldigt mycket i pris. Läkarna har sin förskrivningsrätt att välja det läkemedel som han eller hon anser vara det rätta, men på apoteken erbjuds patienterna att ta ett likvärdigt läkemedel som kostar mindre pengar. Om det nu finns ett sådant.

Alla läkemedelsbolag ser naturligtvis inte det här med blida ögon. Ett läkemedel kan ta åratals av forskning och försök innan det blir godkänt och under tiden kostar denna forskning och dessa försök stora pengar, som bolagen naturligtvis vill ha tillbaka i första hand och tjäna på i andra hand. Detta för att kunna skapa ekonomisk grund för ständigt nya läkemedel.

Ur det perspektivet är det inte konstigt att läkemedelsbolagen försöker ta ut så mycket som möjligt när nya läkemedel är godkända och kan läggas ut på marknaden. Men för landstingen här i landet kostar det mycket stora pengar.

Vad som säkerligen kan förväntas i just det här fallet, gissar jag, är att Genentech snart höjer priset på sitt cancerläkemedel som är så bra för bekämpning av åldersförändringar av gula fläcken. Det skulle i alla fall jag försöka göra om jag satt i den företagsledningen och bara hade att beakta företagets intressen.

Helt annorlunda är det naturligtvis ur landstingsekonomernas perspektiv. Ju billigare ju bättre om läkemedlen är likvärdiga. Som Per Pohjanen säger – ju billigare ett läkemedel är desto fler patienter finns det ekonomiskt utrymme att behandla.

Vilket för mig in på en annan tankegång. Vi har ju – sägs det – kris inom vården. Antalet platser i vården har minskat, antalet sjuksköterskor räcker inte till och det skulle inte heller skada om läkarna var fler så att vårdcentralerna kunde vara bemannade som de ska vara. Men är det också så att patienter får vänta i köerna därför att det inte finns ekonomi nog att behandla dem just nu? Finns det någon mer eller mindre hemlig kö som byggs upp och beaktas när det är dags för klinikcheferna att göra sin budget för nästa år? Och om det är så kan det kanske kännas kört för en patient att få omedelbar vård som får sin diagnos under hösten..?

Jo, jag är fullt medveten om att detta är hårdragna spekulationer. Men det är ju inte förbjudet att ställa frågorna. Eventuella svar förnekar förstås påståendena i dessa frågor.

Min dag har varit bra. Äntligen ser det ut att ha blivit lite ordning på vår inglasade balkong. En del detaljer återstår. Men så här ser det ut åt väster

och så här åt öster.

Vi är fullt nöjda med det extra sommarrum som vi har fått. Mycket väl värt att betala en högre månadsavgift för.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.