Skandalen växer

Jag hoppas verkligen att det är mycket folk som har sökt sig ner till älvbrinken för att lyssna på Eric Gadd som uppträder på En flotte just nu. Det är en bra artist, men han har oturen att komma hit när sommarvädret är riktigt dåligt. Faktiskt känns det som en höstdag med tolv graders värme i luften, blåsigt och regn. Jag är inte tillräckligt intresserad av musik för att uppleva hans framträdande live i sådant väder. Men man kan ju hoppas att han kör några av sina låtar från albumet Floating i kväll. Det vore ju passande.

Jag är glad på ett sätt för att jag inte är där. Förra veckan var det Loreen som var artisten och då var jag tvungen att avvika på grund av ljudvolymen, som min tinnitus inte pallade med. I kväll står jag på balkongen här på Krongatan och hör musiken och hans röst. Det har naturligtvis något med vinden att göra. Men ändå.

I dag framträdde infrastrukturminister Anna Johansson (S) på en presskonferens med anledning av det minst sagt skandalösa sätt på vilket Transportstyrelsens tidigare generaldirektör släppte iväg sekretessbelagda uppgifter till datatekniker i Slovakien och Tjeckien. Och därmed till personal som inte hade genomgått säkerhetskontroller. Generaldirektören fick sparken i januari, men har sedan dess tydligen haft, som det heter, arbetsuppgifter på departementet.

Anna Johansson berättade i dag att hon och regeringen inte har förtroende för delar av styrelsen och med det menade hon säkert ordföranden Rolf Annerberg fick också sparken i dag. Fast på det speciella språk som gäller i sådana här fall, så framgår det att Rolf Annerberg har begärt entledigande från sitt uppdrag. Jo, jo – saker kan kallas vid olika namn. Annerberg har ju hela tiden känt till att hans generaldirektör bröt mot inte mindre än tre lagar när hon lämnade ut hela driften av Transportstyrelsens it-verksamhet till ett företag med verksamhet i andra länder.

Dagens Nyheter kan nu redovisa att Transportstyrelsen betett sig obegripligt klantigt i ett annat fall också. Ett annat fall som har med det ärendet att göra. När det stod klart att driften låg hos en utomstående part, som bland annat fått tillgång till hela fordonsregistret där även personer med skyddad identitet – inklusive ägarnas exakta adress – finns med, så skickade Transportstyrelsen ut ett öppet mail i en så kallade Excel-lista till alla kunder både i Sverige och andra länder som av olika skäl köper uppgifter ur fordonsregistret. I mailet talade redogjorde man nogsamt för att kunderna själva skulle ta bort dessa uppgifter eftersom just de rörde personer med skyddad identitet.

Det är minst sagt häpnadsväckande och superklantigt. Häpnadsväckande är det också när man lyssnat på vad Anna Johansson hade att säga i dag. Hon tar inte på sig något ansvar för att det som hänt faktiskt har hänt och detta trots att det har funnits uppgifter på näringsdepartementet om vad som hänt sedan februari förra året. Allt är, enligt infrastrukturministern, Transportstyrelsens fel och hon tvår sina händer och menar att hon inget har fått veta förrän den generaldirektören (den tidigare) delgavs misstanke om brott i januari i år.

Om det fungerar så otroligt illa, så är det rent alarmerande. Det måste ju i ett departement finnas rapportvägar som fungerar upp till den eller dem som har det politiska ansvaret. Jag är nog inte ensam som i dag tror att Anna Johansson försöker skylla ifrån sig allt ansvar. Nog tror jag att hon haft kännedom om detta och då antingen inte insett allvaret i att säkerhetspolisen startat undersökning av Transportstyrelsen eller att hon trodde att allt skulle ordna sig utan att någon egentligen skulle få veta det. I båda fallen är det allvarligt. Känslan är att Anna Johansson kan bli en svår belastning för regeringen Löfven.

Min dag har bestått av lite skrivande och mycket slappande. Det har varit en bra dag.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.