Motgång för Trump

I dag har det hänt stora saker i Washington DC. Kongressen har genom överenskommelser mellan demokrater och republikaner kommit överens om att införa nya sanktioner mot Ryssland. Därmed har republikanerna gått emot Vita husets och Donald Trumps önskemål. Från den senares sida har det väl närmast talats om att de sanktioner som finns ska lätta. Nu blir det tvärtom.

Tidigare har senaten tagit beslut om dessa utökade sanktioner. Men nu har även representanthuset arbetat fram en kompromiss som innebär att Ryssland ska straffas för att ha lagt sig i förra årets valkampanj samt för sina aggressioner mot grannländer. Det senare innebär annekteringen av Krim samt kriget i östra Ukraina samt brott mot mänskliga rättigheter.

För president Trump betyder kongressens beslut att han antingen måste lägga in sitt veto mot kongressbeslutet eller att han skriver under något som går tvärt emot vad han och Vita huset tidigare har sagt.

Om han lägger in sitt veto så innebär det att han öppnar dörren än mer på vid gavel för all berättigad kritik mot hans och hans administrations kopplingar och kontakter med Ryssland. Om han skriver under lagen så innebär det en våldsam förlust för honom eftersom han ju argumenterat för att sanktionerna som finns ska lättas. Ett veto blir än mer otänkbart då kompromissförslaget från representanthuset även innebär sanktioner mot Iran och Nordkorea. Särskilt i det senare fallet har ju Trump varit väldigt kritisk och tanken att han så tydligt ska gå emot sig själv i det fallet är inte helt realistisk.

Å andra sidan vet man inte hur Trump tänker. Eller om han tänker innan han agerar. Men det är tydligt att även hans parti, republikanerna, inte längre tänker dansa efter hans pipa. Beslutet från kongressens sida får också tas som intäkt för att det är en etablerad och oomtvistad sanning att Ryssland påverkade valkampanjen förra året när Trump valdes. Vilket utredningarna som pågår helt säkert kommer att fastställa.

Nu hinner jag inte skriva mer innan ett nytt dygn börjar. Dagen har varit bra och kvällen likaså. Vi hade besök av en granne och långa givande samtal. Det var trevligt.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.