Allvaret tätnar

Det finns inte någonting – egentligen – som säger att vi har sett allting som ligger under den så kallade it-skandalen inom Transportstyrelsen. Dag efter dag har det kommit nya avslöjanden och det senaste i raden är att uppgifterna som lagts ut på icke säkerhetskontrollerad personal i andra länder är att svenska agenter kan ha röjts. Det är en teoretisk möjlighet i alla fall och vi lär aldrig få veta av de säkerhetsorgan som vi har de exakta konsekvenserna av vad som serverats på en silverbricka av Transportstyrelsen.

Redan tidigare har enskilda partiledare inom oppositionen andats om att det kan bli fråga om en misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd som en följd av vad som kommer fram. Infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och statsminister Stefan Löfven ska höras av Konstitutionsutskottet. På tisdag kommer Anders Ygeman att höras av ett extrainkallat justitieutskott och försvarsminister Peter Hultqvist ska höras av försvarsutskottet.

Nu i helgen har hela oppositionen samlats – var för sig visserligen – bakom möjligheten att väcka misstroendevotum mot enskilda statsråd. Till och med stödpartiet till regeringen, Vänsterpartiet, har genom sin partiledare Jonas Sjöstedt öppnat för den möjligheten. Beroende naturligtvis på vad som kommer fram under de närmaste dagarna.

Enbart detta faktum borde få regeringschefen Stefan Löfven att tänka till ordentligt. Stefan Löfven har hittills ännu inte offentligt kommenterat it-skandalen med ett ord och när medier har försökt nå honom via hans pressfolk har medierna hänvisats till – Anna Johansson! Nog för att statsministern varit pigg på att delegera ansvar – han har ju tidigare avstått från det naturliga att själv leda regeringens krisgrupp och i stället lagt ut det på Ygeman – men att i detta läge sitta still och framför allt tyst, ökar inte – enligt min uppfattning – förtroende för honom.

Just nu meddelas att Stefan Löfven i morgon, måndag, ska hålla en presskonferens tillsammans med Anna Johansson och några andra för att svara på frågor. Så till slut tycks det som att statsministern har insett allvaret i situationen. Dock återstår att se hur han hanterar situationen i övrigt. Hotet om en misstroendeförklaring mot antingen regeringen eller enskilda statsråd är fortfarande överhängande. De som då riskerar att fällas är framför allt Anna Johansson och Anders Ygeman. Den senare har ju känt till vad som hänt under mer än ett års tid. Uppenbarligen utan att agera eller kanske inte ens informera sin chef, statsministern. Även om han gjort det kommer det naturligtvis att förnekas eftersom det skulle föra skandalen till en ännu högre nivå.

Ett sätt som Stefan Löfven kan agera på för att undvika en kommande misstroendeförklaring är att snabbt byta ut de två statsråden alternativt avskeda dem och låta andra statsråd ta över deras arbetsuppgifter. Vi får se vad som händer, men en förändring i regeringen vore i dagsläget inte alls särskilt överraskande.

Nåväl, i sim-VM:s lagkapp 4 x 100 meter startade Sarah Sjöström i det svenska laget när finalen ägde rum för inte alls länge sedan. Hon krossade världsrekordet på distansen med – om jag förstod det rätt – fyra tiondels sekund. Det låter inte särskilt mycket, men är lång tid på elitnivå. ”Normalt” brukar ju världsrekord bara putsas med några hundradels sekunder. Det blev inte någon medalj för tjejerna, men de kommer senare under VM.

Dagen har varit fin och bra. Mycket umgänge har det blivit med besök från Umeå och besök hos bekanta. Trevligt och gott med samtal om allt möjligt och många skratt. Precis som man vill att de ska vara.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.