Stuprörsinformation

Förhoppningsvis är det på det sättet att it-skandalen inom Transportstyrelsen inte har resulterat i att några hemliga uppgifter har spridits. Det finns inte några indikationer på det, sade Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam vid den presskonferens som statsminister Stefan Löfven höll i dag. Med på presskonferensen var även chefen för säkerhetspolisen Anders Thornberg och överbefälhavaren Micael Bydén. Den senare konstaterade att försvarets operativa förmåga inte har skadats.

Det är gott och väl att det är så. It-skandalen öppnade för att hemligheter som är av vikt för landets säkerhet skulle läcka till främmande makter eller i värsta fall till terrornätverk.

Men i övrigt bjöd presskonferensen på uppgifter som verkligen tål att granskas ytterligare. En sådan granskning ska ske. Stefan Löfven meddelade att regeringen tillsätter en särskild utredare av skandalen och han välkomnar också den granskning som riksdagens konstitutionsutskott ska göra.

Det jag tycker är så oerhört märkligt – men som statsministern tycker är helt naturligt – är att både inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist har känt till vad som hänt inom Transportstyrelsen (via justitiedepartementet respektive försvarsdepartementet) i ett år innan den dåvarande generaldirektören på Tranportstyrelsen fick sparken och byttes ut mot Bjelfvenstam. I ett år har dessa två statsråd ruvat på denna insikt och kunskap utan att med ett ord meddela sig till vare sig det ansvariga statsrådet infrastrukturminister Anna Johansson eller till statsminister Löfven.

Den senare uppgav på presskonferensen att han fick kännedom om vad som hänt ungefär samtidigt som Anna Johansson fick det. Anna Johansson skyller på att hon inte har informerats av sin statssekreterare, som fick sparken i höstas. Och Stefan Löfven menade att han är nöjd med att regeringskansliet arbetat med att förhindra och minimera eventuella skadeverkningar under tiden via departementen.

Det låter ytterst märkligt. Att arbetet bedrevs för att minska skadorna är naturligt – får vi hoppas. Men jag ser det inte som fullt naturligt att departementen är så skilda från varandra att ministrarna inte talas vid om en sådan fråga. Det vore självklart i mina ögon och enligt mitt förstånd att när en sådan här sak dyker upp statsministern ska informeras. Om Löfven i dag känner sig trygg med att departementen arbetat intensivt med respektive myndigheter – justitiedepartementet mot säkerhetspolisen och Transportstyrelsen och försvarsdepartementet gentemot Försvarsmakten – så borde han ha känt sig än tryggare att veta om detta arbete på ett tidigare stadium än januari i år.

Obegripligt är det att statsministern och infrastrukturministern inte informerats under ett helt år av dem som ändå visste. Under de utredningar som nu ska göras kommer självklart de som nu uttalat sig att framhärda i sina berättelser. Förhoppningsvis finns det personer som i så fall kan vidimera deras uppgifter alternativt personer som lägger fram andra uppgifter. En nyckelperson i det sammanhanget kommer den tidigare statssekreteraren Erik Bromander (han som fick sparken i höstas) att bli. Det är ju han, enligt minister Johansson, som inte skött sitt jobb och informerat henne.

Det råder inte någon tvekan om att den här affären i dagsläget skadar det dominerande regeringspartiet Socialdemokraterna. Den märkliga stuprörspolicy som tycks råda när det gäller information mellan departementen och från departementen till den högst ansvarige statsministern äventyrar hela regeringsarbetet. I alla fall som jag ser det. Delegationen av ansvar kan inte vara av det slaget att statsministern låter ministrarna sköta sitt utan någon form av rapporteringsskyldighet vid allvarliga händelser eller ärenden. Löfven har mycket på sina axlar, men han kan inte på detta nästan naiva sätt frånsäga sig ansvaret genom att hävda att han ingenting har vetat.

En fråga som direkt uppkommer hos mig är då hur mycket annat som han inte vet. Vill han inte veta? Bryr han sig inte? Vet han inte om att det är han som i slutändan bär ansvaret för allt vad regeringen gör och inte gör?

Vi får se vad som först och främst kommer fram när försvarsministern frågas ut av försvarsutskottet i riksdagen i morgon och vad som kommer fram när inrikesminister Ygeman frågas ut av justitieutskottet i morgon. It-skandalen är långt ifrån färdigbehandlad av vare sig riksdagen, juridiskt – ska exempelvis Transportstyrelsens helt nyligen avsatte ordförande Rolf Annerberg slippa ansvar helt och hållet? – eller av medierna. De senare har förmodligen mer att gräva upp i den här frågan.

Glada får vi väl ändå vara att skandalen – som det tycks – inte har orsakat några skador. Vi har inte annat att göra än att ta de ansvarigas ord för sanning.

Nog om det. I dag har jag brottats med en text som var lite svår att få ihop. Vi får se hur den tas emot av beställaren. En granne som bor en trappa ner gav mig en bit äppelkaka och jag tog förstås tacksamt emot den. Det gav mig möjlighet att vispa ihop lite (bara fyra deciliter) vaniljsås som jag njutit av under fotbollsmatchen mellan Danmark och Norge i dam-EM. Kul att Danmark vann och går vidare till kvartsfinal. Att Sarah Sjöström tog VM-guld – det fjärde raka – på 100 meter fjärilssim var också kul.

Så kort sagt – min dag har varit bra. Och kvällen likaså. För andra gången i år är det ju faktiskt lite varmt ute när mörkret nu har lagt sig.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.