Ingen blev klokare

Det var uppenbarligen ingen som blev särskilt mycket klokare efter denna dag. Det jag talar om är it-skandalen inom Transportstyrelsen. I dag frågade justitieutskottet i riksdagen ut inrikesminister Anders Ygeman och försvarsutskott i sin tur frågade ut försvarsminister Peter Hultqvist. Båda dessa statsråd kände till vad som hänt och höll på att hända i Transportstyrelsen ett år innan statsminister Stefan Löfven och infrastrukturminister Anna Johansson säger sig ha blivit informerade om saken.

Som jag och många andra har konstaterat åtskilliga gånger – det är oerhört märkligt att Ygeman och Hultqvist inte förde frågan vidare till ansvarigt statsråd och – naturligtvis – till statsministern. Det är likaledes – om Löfvens och Johanssons uppgifter är sanna – oerhört märkligt att de uppenbarligen inte visat sig särskilt intresserade av att vara eller bli informerade. Anna Johanssons okunnighet om vad som händer inom sitt departement är ju väl dokumenterad sedan tidigare. Hennes närmaste medarbetare, statssekreteraren Erik Bromander, var ju ute och åkte världen runt på skattebetalarnas bekostnad och inte alls på jobbet på som han borde ha varit. Det avslöjade DN och Bromander fick sparken. Men Anna Johansson hade inte haft en aning om det – heller.

Vi får se vad hela den här affären får för konsekvenser. Ett och annat statsråd lär offras i processen som väntar, men trovärdigheten för regeringen under ledning av statsminister Stefan Löfven har fått sig en ordentlig knäck. Ska vi gissa på att regeringen ombildas med nya statsråd på åtminstone tre platser – kanske fyra, om inte sjukvårdsministern Gabriel Wikström blir friskskriven – i samband med regeringsförklaringen när riksdagen öppnar igen. Om så blir fallet blir det ett tungt sista år före valet för regeringen och inte mycket lär hända. I en sådan här situation blir nog bedömningen från regeringens sida att försöka sitta så still som möjligt i den ranka båt som regeringsfarkosten har blivit efter alla skador som orsakats såväl utifrån som inifrån.

Jag var ner till centrum en sväng i dag – ja, jag har faktiskt gjort två besök där. Ibland är det kul att gå ner och det är när man träffar på bekanta som man kan stå och orda med en stund. Richard S och Stefan E var de som gav mig dessa goda och glada samtal i dag.

Nu tänker jag inte skriva mer eftersom Sveriges sista match i gruppspelet i EM mot Italien snart börjar. Den matchen tänker jag inte missa någon minut av och jag får väl hoppas att svenskorna inte tar den nödvändiga poängen för given. I förhandssnacket låter det som om det skulle bli en lätt match. Men nästan alltid när det låter så brukar motståndarna överraska.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.