Dramatisk dag

Nog har det skapats dramatik i dag. I morse förklarade allianspartiernas ledare vid en gemensam presskonferens att de ska väcka misstroendeförklaring mot inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson. Sverigedemokraterna förklarade redan i går att de tänker i precis samma banor.

Det här har satt regeringen och statsminister Stefan Löfven i en ordentlig problemsits. Först i morgon klockan tio kommer Stefan Löfven att vid en presskonferens att ge sin reaktion på allianspartiernas utspel i dag. Vänsterpartiet har tidigare övervägt misstroendeförklaring mot de tre, men står uppenbarligen fast vid att infrastrukturminister Anna Johansson förtjänar en sådan.

Vad Stefan Löfven tänker göra vet ingen i dag. Ordinarie regeringssammanträde är i morgon bitti – en halvtimme innan den utlysta presskonferensen. Men redan i dag har det hållits och förmodligen även i natt kommer det att hållas kontakt mellan statsråden. Alternativen som står Löfven till buds är att köra i vägg – det vill säga låta riksdagen komma till ett extra möte nu i sommar och låta riksdagen avgöra frågan om misstroende mot de tre statsråden. I så fall är det troligt att han kommer att göra klart att misstroendet riktar sig mot hela regeringen.

Det alternativet skulle i så fall innebära att regeringen avgår. I en första omgång får då talmannen undersöka förutsättningarna för att en ny regering kan tillträda. Partiledarna kommer att en och en kallas till överläggningar med talmannen Urban Ahlin. Vad en sådan så kallad talmansrunda kan resultera i återstår att se. Inom alliansen är det ju lite olika bud och åsikter om hur det kan bli att regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Alternativet att budet i slutändan går till att Stefan Löfven får bilda en ny regering med stöd av ett eller flera allianspartier är inte troligt efter dagens utspel. Detta trots att Löfven och andra har talat om behovet av en regering över blockgränsen.

Men det finns ytterligare alternativ om regeringen fälls. Det är att ett extraval utlyses. Inte heller det är särskilt troligt, enligt mitt förmenande. Risken är mycket stor att i den rådande turbulensen att Sverigedemokraterna skulle bli största parti. Moderaterna och deras partiledare Anna Kinberg Batra har inte precis rosat marknaden och Socialdemokraterna är förstås ordentligt tilltufsade efter turerna i it-skandalen inom Transportstyrelsen och i informationshaveriet i regeringen. Så extravalet blir nog inte av, som jag ser det.

Det finns naturligtvis även ett annat huvudalternativ till agerande från Löfvens sida i morgon. Han kan komma att meddela att de tre statsråden som kommer att fällas vid en misstroendeförklaring entledigas och att deras arbetsuppgifter övertas av andra i regeringen. Nya statsråd kan lanseras i samband med riksdagens öppnande i höst. Ett tredje alternativ är att Stefan Löfven avgår direkt och en talmansrunda startar mer eller mindre omedelbart.

Vilket alternativ – om det är mellan dessa som valet står – Stefan Löfven kommer att välja återstår att se. Svaret ges i morgon.

Kort om min dag. Den har varit bra. Jag tränade i morse en stund och samtalsämnet var givet: artisten miss Lis ofrivilliga dopp i älven. Det tyckte de flesta var väldigt roligt. Men det var inte mycket folk där i dag så träningen klarades av fortare än normalt eftersom det helt enkelt pratades mindre.

En sväng ner till stan och så en bokning av släpvagn i morgon (det ska bli spännande att backa med släpet) handlade det om. Jag mötte en tidigare arbetskamrat från Norran och surrade en stund med henne. Sedan har det bara varit bokläsning för hela slanten ute på balkongen. Vädret var ju så fantastiskt skönt och timmarna i stolen och solen gjorde mig gott.

Jag var också ner till Sunnanåtjejernas träning på Electrolux Home arena. Höstsäsongen drar ju igång på lördag och det var både kul och intressant att kika på träningen. Ett 30-tal personer satt på läktaren och följde den.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.