Bra av Löfven

Det blev en regeringsombildning. Anders Ygeman och Anna Johansson, inrikesminister respektive infrastrukturminister, förstod att loppet var kört för dem efter det att allianspartierna och Sverigedemokraterna förklarat att de skulle väcka misstroendeförklaring mot dem. Redan i går kväll blev det tydligen klart att de drog sig tillbaka. Anders Ygeman återgår till sin riksdagsplats och blir Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen – en viktig uppgift som han naturligtvis kommer att klara galant. Anna Johansson åker hem till Göteborg och fortsätter jobba politiskt där.

Det tredje statsrådet som har ifrågsatts, försvarsminister Peter Hultqvist, låter statsminister Stefan Löfven vara kvar i regeringen. Allianspartierna kommer att begära en misstroendeförklaring gentemot honom när riksdagen väl öppnar i september och det är tänkbart att Hultqvist då får ta emot riksdagens ogillande av honom som statsråd. Men bara tänkbart – partipiskorna lär vina ordentligt inom allianspartierna och i Sverigedemokraterna. Dock finns det en hel del politiker i dessa partier som har stort förtroende för Hultqvist och det arbete som han har gjort. Om riksdagsledamöterna vågar, får och vill rösta som de egentligen känner och tycker kommer Hultqvist att klara en misstroendeförklaring.

Det sätt på vilket statsminister Löfven hanterade krisen var bra. Genom att låta två statsråd och ett stanna kvar samt tillsättningen av två nya statsråd. Den tidigare gruppledaren i riksdagen Tomas Eneroth blir ny infrastrukturminister och kommunalrådet i Kristianstad, Heléne Frizon blir migrationsminister. Morgan Johansson, justitieministern blir även inrikesminister och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll blir socialminister. Hon tar även över de arbetsuppgifter som tidigare legat på Gabriel Wikström, som blivit entledigad på grund av hälsoskäl.

Den akuta situationen har lugnat ner sig. Det var bra att Löfven inte valde alternativen att avgå eller att utlysa extra val. Om det blir så i höst att Peter Hultqvist får lämna sin plats, så kommer en ny försvarsminister att utses och sedan rullar regeringsarbetet på fram till nästa års val.

Den här krisen har visat en hel del naivitet, tycker jag. Och självklart brister. Det var en otrolig blunder av generaldirektören på Transportstyrelsen att med öppna ögon och synnerligen medvetet bryta mot tre lagar. Det har varit, som det syns, informationsbrister både mellan departementen och inom departementen. Det var snudd på korkat av regeringen att inte i januari när generaldirektören fick sparken att informera oppositionen om det verkliga skälet. Naiviteten som jag talade om ligger väl främst i en aningslöshet om hur dåligt skyddet är för hemliga uppgifter. I all synnerhet om man inom statliga verksamheter nästan inte ens känner till att de är hemliga eller kan vara av mycket stort intresse för andra stater eller utomparlamentariska grupper som vill skada samhället.

Efter den här stormen som varat i två veckor, kan partiledarna fortsätta sina semestrar. Några kommer att vässa klorna ytterligare i en förhoppning om att få sätta dem i regeringen, medan andra – förhoppningsvis – kommer till insikt om att det nog hade varit bättre om man låtit granskningarna i konstitutionsutskottet ske innan man tar till storsläggan.

Om jag skulle gissa kan jag tänka mig att Stefan Löfven trots allt stärkt sin position efter de här veckorna. Sättet han agerade på var bra. Däremot är jag alls inte säker på allianspartiernas företrädare har gjort det. Agerandet var så här lite i efterhand överilat trots att det som föranledde kravet på misstroendeförklaringar är ytterligt allvarligt. I bilden ligger ju trots allt att ingen skada troligtvis har skett. I alla fall inte som vi vet i dag. Att trovärdigheten för allianspartierna sårats beror på att de i grunden inte är överens om hur det riktigt ska gå för dem att bilda regering och vara sams om alla frågor.

Tyvärr ser det också ut som om varken allianspartierna eller regeringspartierna hinner eller kan kravla sig upp ur skyttegravarna fram till valet. För efter nästa val är det bara en regering över blockgränserna som kommer att fungera med tanke på den styrka som Sverigedemokraterna kommer att ha skaffat sig.

Kort om min dag. Den har varit bra. Jag hyrde ett släp för att skjutsa iväg en massa grejer till återvinningen på Solbacken. Det är ett äventyr för mig att backa med släp. Första gången gick det verkligen över förväntan. Men sedan – icke. Hur jag än försökte så hamnade släpet i skarp vinkel mot bilen. Jag tror jag får hyra släp en gång till, skaffa koner och åka ut till en tom plats och bara öva och öva. Det är förmodligen bara min ovana som ställer till det.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bra av Löfven

  1. Bo Fuhrman skriver:

    Du är inte ensam om att ha backproblem, Ola. Samma här! Trevlig helg!

  2. Jacob Moscovicz skriver:

    krisen skulle ALDRIG behöva äga rum om inte partipiskan som tvingar alla till blind lojalitet o rädslan för sanningen så in i döden! skam!

Kommentarsfältet är stängt.