KU drar igång snart

Först i dag har jag förstått – även om det naturligtvis har funnits någonstans i minnet – att riksdagens konstitutionsutskott, KU, normalt sett börjar sitt arbete först efter nyår. I det perspektivet var det kanske ändå bra att det hände som nu har hänt. Om frågan skulle ha avgjorts först efter det att KU utrett alla turer skulle denna fråga ha varit ett öppet sår för regeringen fram till dess att slutspurten inför valet nästa år börjar.

Med tanke på frågans vikt och – förmodligen – komplexitet och mot bakgrund av att flera statsråd, men även den tidigare alliansregeringen (!), anmälts till KU, så meddelade ordföranden i utskottet, moderaten Andreas Norlén, att han helst vill dra igång arbetet med dessa ärenden redan i augusti. Han ska överlägga med vice ordföranden i utskottet, Björn von Sydow (S). Det är ju inte bara de som sitter i utskottet som ska vara redo utan det ska också fungera med kansliet. Den senare kommenterade i dag Norléns förslag med att han också tycker att utskottsarbetet ska dra igång tidigare.

Det är bra. Ju tidigare arbetet startar, desto bättre är det. Visserligen har frågan efter statsministern Löfvens regeringsombildning i går redan svalnat – efter ett dygn – men allvaret i vad som har hänt är fortfarande mycket stort. Det är angeläget att reda ut vad som har hänt och var ansvaret egentligen ligger eller låg. Först när detta är gjort kan allianspartierna gå vidare med misstroendeförklaringen – om de så vill – mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Som jag skrev i går tror jag att det vore bäst för alliansen att inte framhärda. Låt nu KU utreda vad som hänt och bedöm därefter vad som ska göras. Bra vore också om partierna låter sina ledamöter rösta efter övertygelse och inte efter vad de fyra allianspartiledarna tydligen kommit överens om. Skulle det vara så att partierna låter sina riksdagsledamöter tala om vad de tycker redan nu, så skulle jag tro att både Liberalerna och Centern avhåller sig från att driva misstroendeförklaringen mot Hultqvist.

Nog om det. I Turkiet har sju av de 17 häktade journalisterna vid den oberoende tidningen Cumhuryiet släppts i väntan på rättegång som troligen blir någon gång i september. Journalisterna är anklagade för att stödja terrorism. Hur myndigheterna har kommit fram till är enligt diktaturens logik. I och med att de har kritiserat president Recep Tayyip Erdogan för hans politik, så är de terrorister. Detta eftersom en del rörelser som president Erdogan stämplat som terrorister, exempelvis PKK, också har kritiserat honom och hans politik.

En gång har jag varit i Turkiet. Jag var där för elva år sedan med dottern på en semestertripp med avresa från Skellefteå. Det var som på alla semesterorter. Men i dag skulle jag inte vilja sätt min fot i landet. President Erdogan driver det mot diktatur och efter förra årets kuppförsök (som jag tror att regimen var medveten om och släppte fram bara för att kunna slå till hårt mot all opposition) har långt över 100.000 offentliganställda mist sina arbeten. När det gäller åtstramningarna för medierna är de, som det heter, stenhårda. 177 medieföretag och 1.200 webbsidor har stängts ned och 1.000-tals journalister har förlorat sina jobb. Ett sådant land vill jag verkligen inte på något sätt gynna. Jag kikar till och med i affärerna för att se att inte produkterna är tillverkade där, vilket väl mest gäller kläder.

I dag kom också beskedet att Ryssland beordrar USA att minska sin ambassadpersonal till 455 personer från 1 september. Redan 1 augusti måste ett antal byggnader som amerikanarna disponerar lämnas. Detta är ett svar dels på det faktum att USA i princip skickade ut 35 ryska diplomater i december (det var president Obamas beslut), dels på att USA:s kongress nu har beslutat att skärpa sanktionerna mot Ryssland.

Länge har nog president Putin i Ryssland hoppats på att relationerna mellan länderna skulle bli bättre nu när president Donald Trump – som Putin hjälpte till makten genom att lägga sig i den amerikanska presidentvalrörelsen – blev vald. Trump tycks inte ha något emot Ryssland och Vladimir Putin, men kongressen tycker uppenbarligen annorlunda än president Trump. Detta har fått till följd att den islossning i relationerna som tycktes vara på gång avstannat och förändrats till nya bistra tider.

Dagen har varit bra. Träning på morgonen och därefter sedvanligt fredagsstök mest hela dagen. En del packning har det också blivit då hustrun är på väg till barnbarnen, medan jag nog mestadels blir hemma nynnande på Povel Ramels klassiska Gräsänklingsblues…

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.