Bra och mindre bra

På vår väg söderut längs E4 finns det bara en sak som kan konstateras: vi lever i ett väldigt vackert land. Redan vid Lövånger började det klarna upp och när solen träffade skog och öppna ytor blev det så vackert. Solglittret på sjöar och det ofta närbelägna havet vid Höga kusten. Det kändes oslagbart och jag vara bara rent lycklig av denna lilla naturupplevelse. Kanske hade det varit än bättre om vi stannat till någonstans och verkligen tagit oss lite tid nära vattnet. Men det blir väl en annan gång. Så säger vi alltid.

Det gick inte alls bra för det svenska damlandslaget i fotboll som i kväll blev utslaget ur EM i kvartsfinalen mot hemmanationen Nederländerna. Jag var inte förvånad. Det nederländska laget var så mycket bättre både individuellt och i organisationen. Jag skulle inte bli förvånad om Nederländerna går till final och kanske tar hem hela EM. Laget spelar inspirerat påhejat av en hel nation.

Glad blev jag förstås när jag hörde att Sunnanå vann sin första match under höstsäsongen borta mot Alvik med 0–2. Jag tror och hoppas att det bådar gott inför fortsättningen av serien. Tränare Jenny Svanberg har fått ihop ett bra gäng som inte ger upp och som – också det – spelar inspirerat. Hoppas att det fortsätter.

Att Sarah Sjöström skulle ta hem VM-titeln på 50 meter fjärilsim var vad alla trodde. Det trodde man att hon skulle göra på 100 meter fritt också, men där fick hon stryk med fyra hundradels sekund. I dag levde hon upp till förväntningarna och vann klart. Det var kul. I morgon är det dags för hennes sista final på 50 meter fritt och även i den grenen är hon favorit. I kvällens semifinal simmade hon snabbast av alla och satte nytt världsrekord och det med en tid som är bättre än den som presterades under de så kallade superdräkternas tid. Så ett guld också i morgon får väl anses som redan klart.

I dag i bilen ner hörde jag för första gången om vilka pengar det handlar om i simningen. Ett världsrekord ger cirka 245.000 kronor (30.000 USdollar). En VM-titel ger ungefär 160.000 kronor. Hittills har hon satt ett världsrekord och tagit två titlar. Vad andraplatsen ger vet jag inte men det är väl en god slant också det.

Jag har inget att säga om detta. Idrotten har ju i dag blivit sådan att det handlar mycket om pengar och jag tycker nog att idrottsutövarna är väl värda vad de kan tjäna ihop. De lägger ju ner oerhört mycket tid på sina respektive idrotter. Fast ibland kan jag tycka att ersättningarna till unga spelare i hockey och fotboll är galet stora och egentligen omotiverade. Så mycket pengar som vissa får borde ingen människa på det sättet vara ”värd”. Å andra sidan skulle jag nog inte haft något emot att klippa in en miljon eller så i veckan om jag haft sådana förutsättningar. När de allra flesta av oss inte har dessa talanger är det hur lätt som helst att sitta vid sidan om och döma.

Mikael Odenberg är moderat och var en gång i tiden försvarsminister i den svenska regeringen. Han hoppade av det jobbet efter elva månader i september 2007 eftersom han reagerade mot en formulering i finansplanen. Han och dåvarande finansminister Anders Borg hade hamnat i en strid om en formulering där Anders Borg som den tyngre av de två statsråden (eftersom han satt på pengarna) drog det längsta strået. En besparing på tre–fyra miljarder på försvaret skrevs in och det kunde inte Odenberg acceptera.

Efter sejouren i regeringen har han bland annat varit generaldirektör för Svenska kraftnät, men det har han slutat som nu. I stället har han med liv och lust gett sig in i den politiska debatten och då kanske främst som en kritiker till vad moderaterna håller på med.

Jag har förstås inte ett smack med det att göra, men om det är så att moderatledaren Anna Kinberg Batra av någon anledning inte längre får eller vill fortsätta och det blir tal om en ny ordförande för moderaterna, så skulle jag kunna tänka mig att Mikael Odenberg skulle kunna bli en bra partiledare. Hellre honom än andra så kallade påläggskalvar som exempelvis Tomas Tobé.

Nog om detta och om allt annat. Nu blir snart kväll och det vi laddar för är en ny roadtripp i morgon som kommer att sluta i – Sundsvall. Det är kul att köra bil…

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.