Ordkriget oroar

Nordkorea förfogar över kärnvapen. Landet har gjort en lång rad provsprängningar och har under den senaste tiden gjort flera uppskjutningar med robotar som kan förses med kärnstridsspetsar. Enligt flera bedömare är målsättningen från Nordkorea och dess diktator Kim Jung Un att dessa bestyckade robotar ska kunna angripa den amerikanska västkusten och därmed deras huvudfiende, som de ser det, USA.

Inte bara USA utan världen i övrigt ser med stor oro på den snabba vapentekniska utvecklingen i Nordkorea. Alldeles nyligen – i lördags – fattade ett enigt säkerhetsråd i FN beslut om utökade sanktioner mot landet. Detta för att få ett stopp på kärnvapen- och robotutvecklingen. Nordkorea tycks inte ha någon vilja att upphöra med dessa, hur kraftiga sanktionerna än blir och hur de än slår mot landet.

Nu trappas konflikten upp ytterligare. Ordkriget mellan Nordkorea å ena sidan och framför allt USA – men även Japan och Sydkorea – å den andra har funnits under en längre tid. Nu har president Donald Trump lagt in en högre växel i detta ordkrig när han säger att Nordkorea ”kommer att mötas av eld och raseri som världen aldrig skådat” om Nordkorea inte slutar att hota USA.

Det är stora ord. Alarmerande ord. Nu vet vi att president Trump har för vana att ta till det stora artilleriet när han öppnar munnen och det oavsett vad det gäller. Även om det han säger bara är ord för det mesta, så går det inte att gömma undan det faktum att orden faktiskt betyder något. Han tycks inte bry sig om det och flera gånger har han under sin karriär som politiker – från valkampanjen och fram till dags dato – förnekat att han sagt det han bevisligen har sagt.

I en upptrappad spänd situation när det handlar om något som snabbt kan urarta till faktiska militära konflikter borde han vara en smula försiktig. Men han har anammat och hakat på den retorik som Nordkorea går ut med. Sällan eller aldrig hörs diktatorn Kim Jung Un själv, men tveklöst är det han som styr vad som sägs offentligt och vilken information som går ut både till världen och till det egna folket. Plötsligt kan det bli så att de som uttalat orden faktiskt känner sig tvingade att leva upp till dem. Må så inte bli fallet eftersom det finns en del som dessvärre talar för att kärnvapen faktiskt skulle kunna komma till användning. Om en part, förmodligen Nordkorea, kommer på den tanken så blir svaret omedelbart detsamma från USA. Då räcker det inte med marktrupper, som det för övrigt finns en majoritet i USA för att skicka in till Sydkorea enligt färska opinionsundersökningar.

I Sverige demonstrerar sedan i söndags ett 100-tal personer – framför allt unga afghaner – på Mynttorget i Stockholm. De protesterar mot att Migrationsverket utvisar unga, som inte anses ha flyktingsskäl, till Afghanistan. Med sin demonstration vill de att utvisningarna till det krigsdrabbade landet stoppas och de kommer inte att sluta med sin sittdemonstration förrän Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik kommer dit och pratar med dem. Om och när han gör det finns det inte något svar på i dag.

Men i dag attackerades de sittande demonstranterna av en grupp personer som uppenbarligen, enligt vittnen, var nazister. Denna grupp kastade någon form av brinnande bengaler mot de sittande ungdomarna. Åtminstone ett par av dem skadades – oklart hur svårt – och fördes till sjukhus. Polisen har ökat bevakningen och har personal på plats nu under natten.

Att nazister ägnar sig åt sådana här dåd förvånar inte. Genom våld vill de ha igenom sin agenda och det är självklart helt förkastligt. Våld är enligt mig alltid förkastligt och den nazistiska ideologin om ett rasrent samhälle är något som inte borde ha någon som helst förankring i vårt samhälle. Denna ideologi måste bekämpas. Precis som det nazistiska våldet och hoten om våld.

Min dag har varit bra. Lugn och stilla och sedan en kväll där jag träffade människor som är djupt engagerade i Sunnanå SK – det vill säga styrelsen. Som alltid blev det ett möte med både allvar och djup som skratt och nöje.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.