Grattis till Norge

Karsten Warholm – vilken kille! 21 år gammal norrman som i kväll och alldeles nyss blev världsmästare på 400 meter häck. En tuff gren som bjuder deltagarna på mycket mjölksyra. Karsten Warholms ständiga taktik är att öppna väldigt snabbt och sedan försöka hålla hela vägen. I dag lyckades taktiken till 100 procent. Det är bara att gratulera och vi här i Sverige får nog bereda oss på att denne norrman i många år framöver kommer att nå stora framgångar på löparbanorna runt om i världen. Det är bara att bocka och gratulera till en fin prestation.

Ordkriget mellan Nordkorea och USA fortsätter. Nordkorea har förklarat– efter president Trumps utspel att släppa loss eld och vrede mot Nordkorea om landet fortsätter att hota USA – att det landet kommer att slå till först om det anser sig vara det minsta hotat av USA. Den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson försöker tona ned Trumps budskap. Men man kan fråga vilken nytta det kan få sedan USA:s försvarsminister James Mattis i ett skriftligt meddelande konstaterat att Nordkorea bör ”stoppa alla överväganden om aktioner som skulle leda till slutet för regimen och undergången för dess folk”.

Med stor sannolikhet kommer ordkriget att fortsätta och det är bara att hoppas på att ingen av två oberäkneliga ledarna hittar på något dumt. Det vill säga griper till vapen. Tyvärr tycks risken för att det ändå ska hända – att en väpnad konflikt börjar – finnas och inte vara försumbar.

Expressen/Demoskop har gjort en opinionsundersökning. Förändringarna i dessa och i andra brukar vara ungefär som de tidigare. Förändringarna är små. Men i denna undersökning uppträdde plötsligt stora rörelser. Sverigedemokraterna gick från förra mätningens 20,1 procent till 16,6 procent. Samtidigt ökade Socialdemokraterna från 27 till 28,4 procent och Moderaterna ökade med 1,5 procentenhet till 17, 2 procent. Centern och Kristdemokraterna ökar medan Liberalerna backar. Miljöpartiet och Vänsterpartiet backar också de från den förra mätningen.

Nu ska det väl till flera opinionsmätningar för att resultatet ska kunna bekräftas i någon mån. Turerna under och efter it-skandalen i Transportstyrelsen har varit många och det är förmodligen en del av dessa turer som har fångats upp av väljarna och fått dem att stödja antingen det regeringsbärande socialdemokratiska partiet eller något av de borgerliga partierna.

Det ska bli intressant att notera förändringarna som eventuellt kan visas i andra opinionsmätningar som gjorts eller håller på att göras. Om förändringarna blir likartade i andra opinionsinstituts mätningar återstår det ändå att se om detta är en början på en förändrad trend eller om det bara var och är något som en följd av en akut och omskriven händelse. Det är ett år lite drygt kvar till valet och under den tiden kan det hända många saker både här i landet och utanför landet som starkt kan påverka opinionen och därmed resultatet i nästa val. Som alltid är det bara att avvakta och se vad framtiden bjuder för facit.

Vid Euro Mine Expo i Skellefteå förra året var industrimannen Carl Bennet på besök. Han talade redan då om det som ligger honom varmt om hjärtat – nämligen det tyska lärlingssystemet. Nu står det klart att han fått igenom ett pilotprojekt som bland annat innefattar skolor i Västerbotten. 200 elever vid totalt 16 olika skolor, varav en del alltså i Västerbotten, ska få pröva på att vara i skolan halva tiden och vara ute som lärlingar på företag den andra halvan av tiden. Ersättningen som eleverna får är ungefär 6.000 kronor i månaden.

Det är ju alldeles lysande, tycker jag. På detta sätt kan en vettig inskolning ske i företagen där kunskaperna förs över till en yngre generation samtidigt som ungdomarna får inkomst och erfarenhet. Om metoden slår igenom på bred front finns det nog relativt goda möjligheter att ungdomsarbetslösheten på marginalen kan minska. Det vore bra.

Men nu blir det inte mer för i dag. En dag som varit bra för mig. Träning, ärenden på stan, skrivande för Sunnanå och så blev jag bjuden på mat hos de goda grannarna Tord och Ann-Charlott en trappa ner. God mat och gott samtal under några timmar förgyllde kvällen innan Karsten Warholm tog sin guldmedalj.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.