Misstankar om mutor

Dagens Nyheter har gjort ytterligare ett avslöjande. Tidningen har luskat fram att två poliser umgåtts mycket nära med representanter för det företag som vann upphandlingen av att tillverka svenska pass. I och för sig har just detta företag redan den uppgiften, men den nya upphandlingen gäller från och med nästa år och i fem år. Företaget får drygt 700 miljoner kronor för det jobbet.

De två poliserna har låtit sig bjudas på resor och restaurangbesök mitt under upphandlingen. Det är synnerligen uppseendeväckande och polisen har i dag meddelat att den startat en utredning om mutbrott. Vi får se vart den leder, men enligt de uppgifter som DN har tagit fram är förhållandena graverande. Jag utesluter nog inte att en konsekvens av detta avslöjande kan bli att upphandlingen får göras om. Att det dessutom kan bli konsekvenser för de två poliserna ligger också i förutsättningarna förstås.

Det dyker upp sådana här fall då och då. Förmodligen inträffar de betydligt oftare om man ser till alla upphandlingar som staten, landsting och kommuner gör samt alla offentligt ägda företag. Nog finns det kontakter i alla dessa fall som resulterar i att personer som svarar för upphandlingar kan tillgodogöra sig en del förmåner för egen del. Det mesta sker förstås i det fördolda eftersom båda parter i en upphandling är väl medvetna om vad som gäller. Ändå är jag övertygad om att det finns ett avsevärt mörkertal. Hur det ser ut i kommunerna är inte så lätt att veta, eftersom lokaltidningarna i dag – i generell bemärkelse – har nedbemannats och inte alls lika bra som tidigare ägnar sig åt att bevaka vad som händer i kommunerna.

Om inte annat är det talande att i takt med att redaktionerna bantats har antalet informatörer i kommunerna ökat. Och deras uppgift är sannerligen inte journalistisk.

De afghanska ungdomarna demonstrerar fortfarande i Stockholm med kravet att de sitter kvar där de sitter till dess att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik kommer till dem. I dag meddelade Ribbenvik att de önskemål som demonstranterna har inte kan tillgodoses. Läget i Afghanistan är inte överallt så farligt som demonstranterna hävdar. Dessutom meddelar Ribbenvik att han för en tid sedan träffade talespersonerna för demonstrationen och även ställde upp på en filmad intervju med dem. Och något nytt har han inte att säga.

Det är bra att Ribbenvik talar om att han för inte alls så länge sedan faktiskt mött, lyssnat till och talat med dem som nu demonstrerar för att alla afghanska flyktingar ska få stanna i landet. Det talar också för att han inte kommer att möta demonstranterna en gång till för att ge samma besked. Det är ganska tydligt att demonstranterna också har som syfte att skapa stor uppmärksamhet för sin sak. Det brukar ju bli så.

I dag besökte Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och partiets migrationspolitiske talesperson Maria Ferm ungdomarna. Även migrationsminister och vice justitieminister Heléne Fritzon var på plats och talade med de unga demonstranterna. Så nog har de fått besked även om det kanske inte är just de besked som de vill ha.

Det blir sena inlägg när sändningarna från friidrotts-VM i London håller på fram till elva på kvällen. Jag har kikat på vad som hänt och händer, noterat misslyckanden och positiva överraskningar i snart sagt alla grenar. Helt kort kan jag förmedla att min dag har varit bra. Än bättre blir den väl i morgon, kan jag tro. Blir vädret skapligt ska jag förpassa mig ut på en promenad för att se om det går lika bra som förra gången. Det hoppas jag på.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.