Brantings och Kreugers död

Förstasidan i tidningen Socialdemokraten onsdagen 25 februari 1925 består bara av en stor teckning. Ingen rubrik. Ingen text. Teckningen är gjord av signaturen Svahn och den föreställer en arbetare med sänkt fana. Arbetaren har slagit ner blicken och i den andra handen håller han ett porträtt av Hjalmar Branting. Porträttet är omgivet av sorgflor.

Tidningen som jag har i min hand har i sin första del åtta sidor. Sex sidor, inklusive förstasidan, handlar om Branting och hans värv. Detta var i Stockholmsupplagan och redaktionen måste ha gått på högvarv sedan beskedet kom att Hjalmar Branting avlidit dagen dessförinnan. Eller som det står i en ruta på sidan fyra; en ruta med 1,5 centimeter tjock svart ram: ”Branting har avlidit. Döden inträdde kl. 12,37 tisdag eftermiddag.” Små texter har skrivits av Gustav Möller och Rickard Sandler och dessa texter handlar om deras möten mot Branting.

I den andra delen, också den på åtta sidor, finns ytterligare fem sidor som handlar om Branting och hans död. Första sidan i del 2 toppas av den sjuspaltiga (varje spalt var 5,5 centimeter) rubriken: ”Europas statsmän och socialister hylla den store bortgångne.” Och underrubriken var: ”Överväldigande uttryck för den djupa vördnad och stora beundran demokratins och arbetarrörelsens män hysa för Branting.”

Måndagen 2 mars toppar Socialdemokraten förstasidan med rubriken ”Insomnad i den eviga vilan” och med en teckning på Hjalmar Branting liggande på en kudde och med slutna ögon. Vem som gjort teckningen kan jag tyvärr inte utläsa men den är gjord tre dagar efter hans död.

Jag har bara de fyra första sidorna – kanske de enda eftersom det är i tidningens landsortsupplaga jag har – och jag kan bland annat läsa vilka som gett bidrag till Brantingfonden (som tydligen startades snabbt). Redaktör Z Höglund hade gett 50 kronor, Vilhelm Anderssons metallfabrik 38 kronor, Södra förstädernas kvinnoklubb 10 kronor för att nu nämna några av dem som bidragit till fonden.

Jag har haft dessa tidningar hos mig ett tag, men det var först i dag när dottern är här som jag undersökte innehållet i ett antal kassar som jag fått och som stått hemma hos min farmors bror i Förlösa. Tror jag. Men jag misstänker att också min pappa har haft ett finger med i arbetet att spara dessa utgåvor.

Det finns en annan tidning också. Dagens Nyheter från söndagen 13 mars 1932. Att den tidningen sparats är inte konstigt. Här är rubrikerna: ”Ivar Keruber död. Nervöst sammanbrott, sköt sig i Paris.” Onekligen en historisk händelse.

Det finns många andra tidningar också och redan då var det en hel del ”blåljus” som det skrevs om. En artikel – exempelvis – handlade om en kvinna som hade blivit våldtagen och slagen av två män (icke invandrare, kanske det är värt att påpeka i dessa dagar). Andra handlar om stölder och andra brott.

Det är lite av en skatt att ha dessa och andra tidningar. Artiklarna är formulerade på lite annat sätt än dagens papperstidningar. Redigeringen är annorlunda. Men redan då visste redaktionsledningarna att satsa stort när något stort hände. Och snabbt arbetade man också på redaktionerna. Att ha kommentarer från många andra länders ledare i tidningen dagen efter Brantings död var starkt jobbat och smått imponerande. Då fanns ju inte det blixtsnabba Twitter. Kommentarerna må ju ha samlats in efter beskedet om Brantings död och fram till det att pressarna startades. Uppskattningsvis under en tidsrymd på maximalt tio-tolv timmar. Under den tiden skulle texterna också skrivas, sättas, korrekturläsas, korrigeras, sättas och monteras. Bilderna skulle rasteras. Mycket jobb av skickliga journalister, typografer och tryckare.

Dottern är ivrig att ta hand om mina kassar som också innehåller många brev till min farmors bror Oscar. Hon gillar dessa gamla dokument och säkerligen blir det så att hon hittar namn som kan läggas till i det släktträd som hon ser till växer för snart sagt varje vecka. Just nu innehåller trädet 516 namn. Imponerande, tycker jag.

Som ni förstår har min dag varit bra. Jag har faktiskt varit ute med dottern och shoppat lite till mig själv. Det ni. Det händer verkligen inte varje dag.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.