Ännu en fick sparken

Så har då chefsstrategen hos president Donald Trump, Steve Bannon, fått sparken av presidenten. Vita huset bekräftar uppgiften. Eller kanske är det så att Steve Bannon själv har sagt upp sig. Det finns uppgifter om det också. Men det är många olika besked som kommer från administrationen. Somliga säger att det är Bannon som fick Trump att säga att båda sidor bar ansvaret för vad som hände när KKK, nynazisterna och vitmakt-rörelsen demonstrerade och när en vitmakt-sympatisör körde ihjäl en människa som demonstrerade mot nazisterna. För detta har Trump fått berättigad kritik från snart sagt alla håll.

Steve Bannon var uppenbarligen mannen som starkt bidrog till att Trump fick så pass många röster – dock tre miljoner färre än Hillary Clinton – i presidentvalet att han vann en majoritet av elektorsrösterna. Och blev president. Bannon har drivit den högerextrema sajten Breitbart och sägs vara duktig marknadsförare. Men det finns uppgifter som också säger att Trump varit missnöjd med att en del har sett Bannon som den person som verkligen är president. Trump gillar ju att ljuset är riktat mot honom och bara mot honom och tål inte att någon annan stjäl uppmärksamhet.

Det finns också uppgifter som säger att Trump blivit mycket arg, för att inte säga rasande, över att Bannon nyligen vid ett framträdande i en TV-kanal uttalat sig på ett sätt som har gått emot vad Trump har sagt om Nordkorea. Sådant tål inte Trump heller.

Personer som kommer in i Vita huset och i Trumps omedelbara närhet har visat sig kunna åka ut utan pardon. Måhända är det så att Trump fortfarande tror sig vara stjärnan i en fortsättning av den TV-show han hade tidigare där det gick ut på att han skulle välja ut någon som kunde vara tänkbar som företagsledare. Det som alla väntade på i den TV-showen var Trumps buttra ”You are fired” (Du får sparken).

Den ena efter den andra har visat sig inte hålla måttet när de väl tagit ett steg in i Vita huset. De enda som väl går säkra där är hans familjemedlemmar och snart är de väl de enda som finns kvar.

Det är förstås osäkert vad som blir konsekvensen av att Bannon försvinner. Tyvärr tror jag inte att Trump förändrar sin politik särskilt mycket. Karl´n är oberäknelig och har klara diktatoriska tendenser. De som hamnat i kylskåpet och fått sparken av honom kan nog vara glada för att de trots allt lever i USA. Om det varit som i Nordkorea hade de väl blivit avrättade. Inte heller Kim Jung Un tål opposition eller någon som eventuellt kan överglänsa honom eller avslöja honom för att vara – ingenting. På något sätt känns det som om Donald Trump är samma andas barn som varje diktator världen hyser. Det är skrämmande men dessvärre tror jag att Trumps politik inte förändras av att Bannon försvinner. Trump kommer att hitta någon annan som är likasinnad om än inte med samma kontaktnät och inflytande över de högerextrema krafterna i USA.

Nog om det. I dag har dotter Moa åkt hem. Det blir som alltid tomt när hon far iväg. Vi har så mycket att tala om och hon är så härligt kreativ och bra att snacka med. Men vi ses förhoppningsvis snart igen. Kompisen Janne kom över och vi satt länge och surrade om mycket mellan himmel och jord. Det var som alltid roligt och givande.

Så har dagen gått och den har, som ni förstår, varit god.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.