Skyldig – i mina ögon

Jag har hittills inte skrivit något om det brott som av allt att döma har utförts av den uppenbarligen excentriske Peter Madsen i Danmark. Ni har säkert alla läst eller hört talas om honom. Han hade ju byggt en ubåt och i förrförra veckan var den svenska journalisten Kim Wall på båten för att skriva om Madsen.

Madsen räddades när ubåten sjönk och det har i efterhand visat sig att det var han själv som sänkte båten när en räddning var nära. Av Kim Wall fanns inte något spår. Nu uppges att Madsen sagt att Kim Wall dött i en olyckshändelse och att han begravde henne till sjöss. I dag har en del av en kvinnokropp hittats och skickats iväg för undersökning. Kanske är det Kim Wall som återfunnits.

Jag är nog inte ensam som antar att Peter Madsen på ett eller annat sätt tagit livet av Kim Wall. Madsen har ändrat version, så vitt allmänheten känner till, två gånger. Först uppgav han att han släppt av henne vid en restaurang och senare att hon dött i en olyckshändelse. Men om det finns någon sanning i den andra berättelsen, så finns det väl inte något skäl för honom att begrava henne till sjöss.

Ett normalt beteende – om det varit en olycka som slutade med att Kim Wall dog – vore väl att snarast anropa hjälp och/eller gå in till kaj. Det är helskumt att ta sig rätten att begrava henne till sjöss och sedan sänka ubåten när han själv är säker på att bli räddad. I min begreppsvärld talar det som är känt i fallet för att Madsen är skyldig till mord eller dråp. Men dessa omständigheter räcker inte för juridiken varför vi nu får hoppas på att det stympade lik som hittades i dag verkligen är Kim Walls kvarlevor. Kroppen som hittades saknade huvud, armar och ben.

Detta om detta. Kvällens och dagens behållning för min del var att Sunnanås damer vann derbyt mot Morön med 0–1. Det var en bra match och Sunnanå hade massor av möjligheter att öka på målskörden. Tjejerna kämpade hårt och ville mycket precis hela tiden och på det stora hela var Morön – sett med mina ögon – chanslöst. Lite mer objektivt sett, så hade förstås Morön också chanser, men de var betydligt färre och inte så farliga som Sunnanå radade upp.

Det var så roligt med den här segern. Morön är – liksom Sunnanå – ett av de fyra topplagen i serien och fortfarande ligger Morön lite, lite bättre till. Så segern var betydelsefull och den grund som laget har byggt i år under tränaren Jenny Svanbergs ledning kommer att resultera i än större framgångar nästa säsong. I år lär det inte bli chans till avancemang; Notviken ligger inte mindre än åtta poäng före Sunnanå och sju poäng före Morön och Team TG från Umeå. Det försprånget kommer Notviken nog inte att tappa.

Nu är det sent och jag slutar här. I morgon är en ny dag och vi får se om den dagen bjuder på några nyheter från Danmark och om det verkligen var Kim Wall som hittades. Då kan rättsprocessen mot Peter Madsen äntligen dra igång.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.