Våldsamma Irma

Orkanen Irma är nu över den karibiska övärlden. Orkanen bedöms vara den värsta på ett sekel – hur man nu kunde mäta orkanstyrkor för 100 år sedan. Vindhastigheterna är uppmätta till över 80 meter i sekunden, vilket motsvarar nästan 300 km/tim. Mot den vindstyrkan är det inte mycket som står pall. Många av oss har sett bilder på tornador som river med sig allt i sin väg. Irma motsvarar en tornado som klassas som en trea. Tornadon är dock smal i basen; Irma är mycket bred. Myndigheterna i de stater och samhällen som ligger i Irmas väg har all anledning att varna befolkningen. Skadorna när Irma går in över låglänta öar och förmodligen in mot Florida kommer att bli mycket svåra.

Jag reagerade på namnet Irma. Det är ett ovanligt namn i mina öron. Men statistiken vet att berätta att det finns 8.355 kvinnor och tre män som heter Irma i Sverige. Själv tänker jag enbart på filmen Irma la Douce med Shirley MacLaine och Jack Lemmon i huvudrollerna. Den spelades in 1963, när Shirley MacLaine var 29 år. I dag är hon 83. Jag har sett den filmen ett par gånger och hade mycket nöje och behållning av den. På Wikipedia läser jag att Irma la Douce först var en musikal som sattes upp första gången 1956 i Paris. Där spelades den i fyra år och det gavs med 1.500 föreställningar. Även i Sverige har den satts upp som musikal.

I dag fattade styrelsen för storbanken Nordea beslut om att flytta sitt huvudkontor från Stockholm och Sverige till Helsingfors och Finland. Det skäl som uppges – och det är självfallet ett reellt skäl – är att Finland är med i den europeiska bankunionen, vilket varken Sverige eller Danmark är. Detta innebär att Nordea får jämbördiga villkor med andra banker i Europa. Ett annat skäl som vare sig banken eller regeringen talar om är att Nordea kraftigt protesterat mot de högre avgifter som regeringen kräver in av bankerna för att kunna användas vid en eventuell framtida finansiell kris. Regeringens tal om en speciell bankskatt har också spelat en roll när styrelsen för Nordea fattade sitt beslut.

Regeringen beklagar genom finansminister Magdalena Andersson (S) bankens beslut, men säger att det förstås är varje enskilt företags beslut som gäller. För svenskt vidkommande är det emellertid inte så positivt. Visserligen kommer inte bankens kunder att drabbas av att huvudkontoret flyttas och det är tydligen inte så många på huvudkontoret heller som berörs. Enligt vad som sägs från företagsledningen. Men det har funnits en ambition – inte minst hos regeringen – att försöka bygga upp ett finansiellt centrum i Stockholm. Den ambitionen grusades i dag när den största banken försvinner till Finland. En förväntad reaktion blir förmodligen att en del kunder kommer att byta bank. Inom LO har man muttrat över den då planerade flytten och styrelsen i Transport har redan fattat ett principbeslut att flytta sina affärer med Nordea till en annan av de svenska storbankerna.

Så ser jag att rikspolischefen Dan Eliasson ska frågas ut av riksdagens justitieutskott. Det var justitie- och inrikesministern Morgan Johansson som tog kontakt med ordföranden i justitieutskottet, moderaten Tomas Tobé. Snyggt gjort av Johansson. Därmed kan regeringen i alla fall inte anklagas för att vilja mörka något i det här fallet.

Min dag har varit bra. Jag har gjort en intervju med en företagsledare som ska publiceras i Sunnanås kommande bilaga lite senare den här månaden. Det var kul att känna att man var i selen igen. Sedan har jag pysslat med lite annat också. Träningen i morse var bra ändå till dess att något hände i ryggen. Men, men – det som kommer fort, går fort över, brukar jag säga. Och i morgon ska jag få massage av Lena Thall, så den lilla skadan eller vad det kan vara kom ju rent av lämpligt.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Våldsamma Irma

  1. Bo Fuhrman skriver:

    Hej, grabben! Hoppas livet leker! Hälsningar från Danmark (på jobb).

Kommentarsfältet är stängt.